­ GÖKMEDRESE CAMİİ | Kültür Portalı

Gökmedrese Camii - Amasya

Yaptıran Amasya Emiri Seyfeddin Torumtay
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Dikdörtgen planlı, üç sahınlı ve dışa kapalı bir eserdir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Sultan Hamit’in bir onarım yaptırdığına ilişkin bir onarım yazıtı vardır.1977 yılında başlanan son onarım ise bitmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Güney-kuzey yönde, dikdörtgen planlı ve üç sahınlı olarak düzenlenmiş olan eser, dışa kapalı bir şekilde inşa edilmiştir. Moloz taş ve düzgün kesme taş malzeme ile yapılmış olan eserin türbe kasnağındaki sırlı tuğlalardan Gökmedrese adını almış olduğu bilinmektedir. Büyük beşik tonoz biçimindeki giriş eyvanından sonra iki sıra halindeki haçvari ve dörderden sekiz payeli, mihraba dik üç nefe ayrılan mekanın her nefi beş bölüm olmak üzere onbeş bölümlüdür. Her bölümü, sivri kemerler üzerine oturtulmuş kubbe ve tonozlar örtmektedir. Kubbe duvarının ortasındaki mihrap, yarım silindirik formda basit bir niş biçimindedir. Mekanın üzerini örten kubbelerin bazıları hafif ovaldir. Bütün bunlarla birlikte yapıda tam simetri vardır. Yukarı doğru zengin mukarnaslarla daralan pencerelerin etrafı dikdörtgen bordürle çevrelenmiştir. Ayrıca pencrere niş kemeri köşe dolgularının he iki yanında yarım küre biçiminde kabaralar kesme taş yüzeyleri süslemektedir.
Yayın Dizini Türkiyede Vakıf Abideler ve Eski Eserler,Ankara 1972,s.203-207