­ GÖKSU KULELERİ | Kültür Portalı

Göksu Kuleleri - Bilecik

Adı Göksu Kuleleri
Harita No Bursa H23-b-18-b
Mah. Köy - Mevkii Düzmeşe Köyü
Adres Osmaneli/BİLECİK
Vakfiye
Genel Tanım Bilecik İli, Osmaneli İlçesi, Düzmeşe Köyü'nden Çiftlik Mevkii'ne giden yolun 3. kilometresinde, asfalt yolun kenarında yer alan iki kuledir
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bilecik İli, Osmaneli İlçesi, Düzmeşe Köyû'nden Çiftlik Mevkii'ne giden yolun 3. kilometresinde asfalt yol ile Göksu ırmağının kenarında, (745704-4470678, 745735-4470666, 745723- 4470652, 745713-4470639, 745698^470620, 745657-4470600, 745593-4470581, 745560-4470608, 745562-4470632, 745583-4470642, 745597-4470652, 745658-4470680, 745626-4470677) koordinatları içerisinde yer alan kulelerdir. Doğu batı uçlarda iki adet kuleden oluşmaktadır. Doğu kısımda yer alan kule ana kayanın bittiği yerde yapılmıştır. Moloz taş, harç vc kayrak taşı kullanılarak almaşık düzende yapılmıştır. 6,40 metre çapında, ve 9 metre yüksekliğindedir. Kuleye giriş kısmının olduğu güney duvarı 1.20 cm. genişliğinde yıkılmıştır. Duvar kalınlığı 2.10 metre dir. İç kısımda hatıl delikleri mevcuttur. Batı kısımda yer alan kule yaklaşık 5.50 metre çapında moloz taş, harç ve kayrak taşı kullanılarak ilmaşık düzende yapılmıştır. Kuleye giriş kısmının olduğu kuzey duvarı 2.73 metre genişliğinde yıkılmıştır. 1.60 nıetre duvar kalınlığı ve yaklaşık 8 metre yüksekliğe sahip olan kulenin iç kısmında hatıl delikleri mevcuttur. Mevcut kule kalıntıları; yapım tekniği, kullanılan malzeme ve antik kaynaklarda yer alan kayıtlardan dolayı Geç Bizans Dönemine tarihlenmekte olup Erken Osmanlı Dönemi'nde de sur duvarları eklenerek kullanım görmüştür. Osmanlı Dönemi'nde eklenen sur duvarlarına ait kalıntılar bazı kesimlerde izlenebilmektedir.
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 2155    Eklenme Tarihi : 24 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba