­ GÖRGÜ CAMİİ | Kültür Portalı

Görgü Camii - Isparta

Adı Görgü Camii
Mah. Köy - Mevkii Görgü Mahallesi
Adres Görgü Camii Mahallesi Yalvaç/ISPARTA
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıflar
Vakfiye
Genel Tanım Cami, güneye doğru eğimli bir arazi üzerine konumlandırılmıştır. Yapı güney-kuzey doğrultusunda dikdörtgen bir plana sahiptir. Arazinin konumuna göre iki katlı inşa edilmiştir. Alt katın girişi batı cephenin ortasında yer alır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapı 2003 yılında onarım görmüş olup, bu dönemde caminin cepheleri taşla kaplanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Cami, güneye doğru eğimli bir arazi üzerine konumlandırılmıştır. Yapı güney-kuzey doğrultusunda dikdörtgen bir plana sahiptir. Arazinin konumuna göre iki katlı inşa edilmiştir. Alt katın girişi batı cephenin ortasında yer alır. Caminin güney cephesine son zamanlarda bir çeşme ilave edilmiştir. Caminin kuzey doğu köşesinde kesme taştan yapılmış tek şerefeli minaresi yükselir. Yapı, içerisinde bütün Yalvaç yapılarında olduğu gibi Antiokheia antik kentinden taşınmış devşirme malzeme ile bölgedeki taş ocaklarından elde edilmiş kesme taş malzeme ile yapılmıştır. 2003 yılında yapılan restorasyonla bütün cepheleri Nevşehir taşıyla kaplanmıştır.Mabede kuzey cephenin ortasındaki ahşaptan sonradan ilave edilmiş yarım daire forma sundurmaya sahip, çift kanatlı ahşap kapıdan girilmektedir. Bu bölüm medhal-ön mekan şeklinde düzenlenmiştir. Bu mekanın doğusunda yer alan merdivenle kadınlar mahfiline çıkılır. Batısındaki bölüm PVC ile bölünmüştür. Medhal bölümünden üzerinde bitkisel tezyinatın işlendiği çift kanatlı ahşap kapı ile harim kısmına girilir. Harim iki sıra halinde dört ahşap sütunla kıble mihverinde üç sahna ayrılmıştır. Orta sahnın kuzey kısmı kubbe, diğer bölümler düz tavanla örtülmüştür. Tavan basit çıtakari süslemelere sahiptir. Üst örtüyü taşıyan sütunlar çiçek ve yapraklarla bezenmiş sütun başlıklarına sahiptir.Yarım daire niş şeklinde bir plana sahip mihrabın kenarları plaster şeklinde düzenlenmiş, üst kısmı taç şeklindeki bir alınlıkla bezenmiştir. Mihrabın iç kısmı kıvrım dallı yapraklar, vazo ve kandil motifi ile bezenmiştir. Güney batı köşedeki ahşap minber mihraba göre daha yalındır. Minberin aynalığı birkaç tahtanın üst üste çakılması ile kademeli olarak düzenlenmiş, alttaki süpürgelik bölümü sağır kemerli nişlerin yanyana sıralanmasından oluşmuştur. Giriş kısmının alınlığı dendanlarla bezenmiştir. Köşkün üst kısmı dilimli kemerlerle taşınmış, külahı da ajur işçiliği ile bezenmiştir.Kuzeydeki kadınlar mahfilinin yarım daire formuna sahip köşk kısmı ve iki tarafındaki kemerlerin arası kapatılmıştır. Caminin harim kısmı, ikisi güneyde, üçer tane doğuda ve batıda, iki adet de kuzeydeki medhal bölümüne açılan pencerelerle aydınlatılmıştır. Kuzeydeki hariç diğer pencerelerin üst kısmı yarım daire formlu ve içe doğru şevlidir. Medhal bölümü de kuzey cephede altlı-üstlü altı adet, doğu ve batı cephede ise ikişer adet pencerlerle aydınlatılmıştır
Tescil Kararı
Yayın Dizini Prof. Dr. Ziya GENCEL ve Yrd. Doç. Dr.Zekeriya ŞİMŞİR’in 19.03.2012 tarihli raporundan alınmıştır.
Ekler Rapor, Fotograf, Harita