­ GÖYNÜK MEHTAP HATUN CAMİİ | Kültür Portalı

GÖYNÜK MEHTAP HATUN CAMİİ - Nevşehir

Yapım Tarihi 1214 (H)
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Avanos’un Göynük kasabası merkezinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Avanos’un Göynük kasabası merkezinde yer alan H. 1214 tarihli cami geçirmiş olduğu onarımlar sonrasında yeni bir görünüme sahip olmuştur. Dıştan tüm cepheleri mermer ile kaplanmış yapının, içte beden duvarları çini, örtüsü ise alçı sıva üzerine kalemişi ile kaplanmıştır. Yaklaşık kare planlı caminin önüne eklenen doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı son cemaat yerinin kuzey duvarının batısındaki iki satırlık Osmanlıca Kitabesi 1214 tarihini verirken, aynı duvarın doğusundaki kitabe 1275 yılı onarım tarihini vermektedir. Son cemaat yerinin güney duvarı ekseninde yer alan basık kemerli kapı ile iç mekana girilmektedir. Yaklaşık kare planlı iç mekan tromp geçişli kubbe ile örtülüdür. Doğu ve batı duvarları yaklaşık ekseninde çok büyük boyutlu birer mazgal pencere ile kuzey ve güney duvarlarda eksene simetrik birer mazgal pencere olmak üzere altı pencere ile dışa açılmaktadır. Yapının minberi ahşaptır. Kubbe dıştan kurşunla kaplanmıştır. Yapının kuzey-batı köşesine, 1975 yılında yeni minaresi eklenmiştir. Sekiz sütunla biçimlenen baldaken tarzındaki özgün minare ise yapının batı cephesinin kuzeyinde bulunur.
Tescil Kararı -