­ GÜLGÜN HATUN MESCİDİ (DERE CAMİİ) | Kültür Portalı

GÜLGÜN HATUN MESCİDİ (DERE CAMİİ) - Manisa

Adı GÜLGÜN HATUN MESCİDİ (DERE CAMİİ)
Mah. Köy - Mevkii DERE MAHALLESİ
Adres DERE MAHALLESİ, AĞLAYAN KAYA ÇEVRESİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Vakfiye
Genel Tanım Kare planlı ve tek kubbeli olup, Beylikler Dönemi Türk Mimarisinin tipik mescit örneklerinden biridir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çatı ve kubbenin dış kısmı alaturka kiremitlerle kaplanmıştır. Kuzeyde basık kemerli bir giriş ile bir pencere mevcuttur. Kuzey duvarının dış kısmına bir de mihrabiye nişi açılmıştır. Mescide sonradan ilave edilmiş olduğu düşünülen minareye çıkış, kuzey cephedeki yuvarlak kemerli küçük bir kapı ile sağlanmaktadır. İç kısımda; güney duvarında yuvarlak kemerli sade bir mihrap, köşelerde kubbeye geçişi sağlayan üçgenler, doğu ve batı duvarlarda birer niş bulunur. Batı duvarındaki niş sonradan pencere haline getirilmiştir.
Tescil Kararı İzmir 2 Nolu KTVKK 15.07.1998/7917