­ GÜMÜŞLÜ CAMİİ | Kültür Portalı

Gümüşlü Camii - Amasya

Adı Gümüşlü Camii
Mah. Köy - Mevkii Gümüşlü Mahallesi
Adres Mustafa Kemal Paşa Caddesi Üzeri
Yaptıran Tacettin Mahmut Çelebi / Defterdar Mahmut Bey
Vakfiye Var
Genel Tanım Kare planlı, tek kubbeli ve tek minareli bir cami olup, beş gözlü bir son cemaat yeri vardır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1419 Depreminde yıkılmış, 1491 yılında ikinci kez Defterdar Mahmut Bey tarafından yaptırılmıştır.1612 yılında cami yanınca, şemsettin Paşa tarafından onarılmış ve daha sonra 1688 yılında Gümüşlüzade İbrahim Bey tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Tek kubbeli ve tek minareli bir cami olup beş gözlü bir son cemaat yeri vardır. Tamamen düzgün kesme taş malzeme ile inşa edilmiş olan caminin içerisinde, kalemişi bezemeler mevcuttur. 1326 yılında Tacettin Mahmut Çelebi tarafından inşa edilmiş olan cami, 1419 yılındaki zelzelede yıkılmış ve 1491 yılında Defterdar Mahmut Bey tarafından yeniden yaptırılmıştır. Cami, 1612 yılında yangın geçirmiş ve bunun üzerine Şemseddin Paşa tarafından onarılmıştır. 1688 yılında Gümüşlü-zade İbrahim Bey camiyi onartmış ve bu tarihten sonra eser Gümüşlü adını almıştır. Gümüşlü cami en son 1721 yılında tekrar yangın geçirmiş ve mütevellisi Mustafa Ağa tarafından onarılmıştır.
Yayın Dizini Türkiye’de Vakıf Abideler ve Eski Eserler,