­ GÜNEYKAYA YERLEŞİMİ | Kültür Portalı

GÜNEYKAYA YERLEŞİMİ - Sivas

Envanter No --
Harita No H.37-C-12
Mah. Köy - Mevkii Güneykaya
Adres Güneykaya-YILDIZELİ
Vakfiye
Genel Tanım Sivas, Yıldızeli, Çırçır Bucağı’na bağlı Güneykaya beldesinin doğusunda yer alır. Yerleşim Cıncıklı, Asartepe Kalesi ve Ayazma Tepesi olarak üç şamalı bir yerleşimdir. Cıncıklı Mevkii, köyün hemen doğusunda başlayarak, Asartepe üzerindeki kayalıklara kadar uzanan Asartepe eteklerinin bulunduğu kısımdadır. Burada horasan harçlı sur duvarları izi mevcut olup, toprak kesitlerinde kiremit ve pithos parçaları bol olarak görülür. Buradan sökülen birçok yapı taşı köy evlerinde kullanılmıştır. Asartepe’nin üst kısmı düzlük olup, Kayılık kısmında kayalara oyulmuş sandık biçimli mezarlar mevcuttur. İki kayalık arasında duvar izi mevcuttur. Düzlük kısmında da bir yerleşme vardır. Buradan daha yukarıda doğudaki Ayazma Tepesi’nde de kutsal sayılan bir su ve yoğun seramik veren bir yerleşim tespit edilmiştir.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Sivas, Yıldızeli, Çırçır Bucağı’na bağlı Güneykaya beldesinin doğusunda yer alır. Yerleşim Cıncıklı, Asartepe Kalesi ve Ayazma Tepesi olarak üç şamalı bir yerleşimdir. Cıncıklı Mevkii, köyün hemen doğusunda başlayarak, Asartepe üzerindeki kayalıklara kadar uzanan Asartepe eteklerinin bulunduğu kısımdadır. Burada horasan harçlı sur duvarları izi mevcut olup, toprak kesitlerinde kiremit ve pithos parçaları bol olarak görülür. Buradan sökülen birçok yapı taşı köy evlerinde kullanılmıştır. Asartepe’nin üst kısmı düzlük olup, Kayılık kısmında kayalara oyulmuş sandık biçimli mezarlar mevcuttur. İki kayalık arasında duvar izi mevcuttur. Düzlük kısmında da bir yerleşme vardır. Buradan daha yukarıda doğudaki Ayazma Tepesi’nde de kutsal sayılan bir su ve yoğun seramik veren bir yerleşim tespit edilmiştir.