­ GÜRCÜKAPI CAMİ | Kültür Portalı

Gürcükapı Cami - Erzurum

Harita No 19 L II/ 1:1000
Mah. Köy - Mevkii Topçuoğlu Mahallesi
Adres Topçuoğlu Mahallesi Yakutiye / ERZURUM
Yaptıran Ali Ağa
Vakfiye Var
Genel Tanım Şehrin aynı adla anılan semtinde küçük bir meydanın kenarındadır. Kül renkli düzgün kesme taşlarla inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar Değişik ve çeşitli zamanlarda yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Şehrin aynı adla anılan semtinde küçük bir meydanın kenarındadır. Kül renkli düzgün kesme taşlarla inşa edilmiş olup minaresi tuğladandır. Şehrin Osmanlı Devrinden kalan bütün diğer kubbeli camiler gibi (Lala Pasa camisi hariç) tromplar üzerine oturan bir kubbe ile örtülüdür. Cami harimi kuzeyde ve güneyde üç, doğu ve batıda iki pencereden ışık alır. Üst sıradaki pencerelerin hepsi yuvarlak birer kemerle örtülmüştür. Üç adet kubbe ile örtülü son cemaat yerinin ortadaki kubbesi altına açılan taç kapı sivri bir kemerle taçlandırılmıştır. Kemer tablası üzerinde küçük bir mermer levha üzerine kazınmış kitabe tamir kitabesi olup 1276/1859 tarihlidir.
Tescil Kararı A- 188 13/11/1976

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1427    Eklenme Tarihi : 07 Ağustos 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 13 Ağustos 2014 Çarşamba