­ GÜZELTEPE TÜMÜLÜSÜ | Kültür Portalı

Güzeltepe Tümülüsü - Kırıkkale

Adı Güzeltepe Tümülüsü
Mah. Köy - Mevkii Aşağı Mahmutlar Mah. Güzeltepe Mevkii
Adres Merkez İlçe, Aşağı Mahmutlar Mah.
Vakfiye
Genel Tanım Aşağı Mahmutlar Kasabası, Ankara - Samsun karayolunun yaklaşık 83. km. sinden sağa ayrılan yol üzerinden ulaşılan, Samsun yoluna 1,5-2 km, Kırıkkale İl Merkezine 9 km. mesafede bulunmaktadır. Tümülüs ise, Aşağı Mahmutlar Bulvarının batı yakasında köy girişinde kalmakta olup, 6-7 metre yükseklikte 20-25 metre çapındadır. Tümülüs yörede ‘’kepir toprak’’ olarak bilinen su geçirmeyen killi, verimsiz sarımtırak toprak ile kaplıdır. Tümülüsün üzerinde büyükçe bir kazı çukuruna rastlanılmıştır. Kuzey yamaçta açılan çukur 1,5-2 metre genişliğinde, 2-2,5 metre derinliğindedir. Tepesi kubbe şeklinde açılmıştır. Çukur içine girildiğinde zeminde taş blok kütleye rastlanıldığı için kazının bırakıldığı anlaşılmaktadır. Burası büyük ihtimalle tümülüsün dromos kısmı olabilir. 2008 yılında alan üzerinde Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi tarafından kurtarma kazısı yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Aşağı Mahmutlar Kasabası, Ankara - Samsun karayolunun yaklaşık 83. km. sinden sağa ayrılan yol üzerinden ulaşılan, Samsun yoluna 1,5-2 km, Kırıkkale İl Merkezine 9 km. mesafede bulunmaktadır. Tümülüs ise, Aşağı Mahmutlar Bulvarının batı yakasında köy girişinde kalmakta olup, 6-7 metre yükseklikte 20-25 metre çapındadır. Tümülüs yörede ‘’kepir toprak’’ olarak bilinen su geçirmeyen killi, verimsiz sarımtırak toprak ile kaplıdır. Tümülüsün üzerinde büyükçe bir kazı çukuruna rastlanılmıştır. Kuzey yamaçta açılan çukur 1,5-2 metre genişliğinde, 2-2,5 metre derinliğindedir. Tepesi kubbe şeklinde açılmıştır. Çukur içine girildiğinde zeminde taş blok kütleye rastlanıldığı için kazının bırakıldığı anlaşılmaktadır. Burası büyük ihtimalle tümülüsün dromos kısmı olabilir. 2008 yılında alan üzerinde Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi tarafından kurtarma kazısı yapılmıştır.
Yayın Dizini Davut OLUK