­ HABİB-İ NECCAR CAMİİ | Kültür Portalı

Habib-i Neccar Camii - Hatay

Adı Habib-i Neccar Camii
Harita No P36D04D3D
Adres Kurtuluş Caddesi Antakya
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıflar
Vakfiye
Genel Tanım Kemal Paşa Ccaddesi ile Kurtuluş Caddesinin kesiştiği caddedeir. Kesme taştan yapılmış abidevi bir yapıdır. Poligonal bir minaresi bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Camiinin iki caddede girişi vardır. Kurtuluş caddesinde sivri kemerli sağır nişli dikdörtgen çerçeveli ve üç köşesi mukarnaslı kemerli bir kapıdan girilmektedir. Avlusu kesme taş kaplıdır. Kesme taştan altı sivri kemerli revaklı, 5 sekiz köşeli sütunlu ve mukarnaslı sütun başlıklı üzeri ahşap ve kiremit örtülü son cemaat yeri vardır. Kuzey duvarından altı yuvarlak kemerli pencere ve giriş kısmının sağında ve solunda sivri kemerli sağır mihrabiye vardır. Camiye büyük sivri sağır kemerli taş kapı ve ortasında kitabesi bulunan yuvarlak kemerli bir kapıdan girilir. İki yan mahal büyük sivri kemerli ve çapraz tonozludur. Kubbeye geçişi 4 büyük sivri kemer ve araları büyük pandantifler sağlamaktadır. Dışarıdan kubbeye kasnağı onikigen ve 12 pencerelidir. Mihrap dikdörgen silmeli ve sivri kemerlidir. Mermerden bir minberi vardır. Kurtuluş caddesine bakan ve son cemaat mahalline bitişik dikdörtgen kaideli poligonal gövdeli ve ahşap şerefeli ve papuclu bir minaresi vardır. Minarenin sağında Habib Neccar, Şemun Safa solunda Yahya ve Yunus’un türbeleri vardır. Camii muazzam kesme taştan yapılmış olup avlusunda 12 küçük sütun üzerine oturan taştan şadırvanı vardır. Kaynak: Hatay Valiliği (2011) Hatay Kültür Envanteri.
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1370    Eklenme Tarihi : 23 Temmuz 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 23 Temmuz 2014 Çarşamba