­ HACİ AHMED CAMİİ | Kültür Portalı

Haci Ahmed Camii - Bilecik

Adı Haci Ahmed Camii
Harita No yok
Mah. Köy - Mevkii Başköy
Adres Merkez/BİLECİK
Vakfiye
Genel Tanım Bilecik İli, Merkez İlçesi, Başköy Köyü, Köyiçi Mevkiinde, mülkiyeti köy tüzel kişiliğine ait olan, 753 m² ölçülerinde, 18 Pafta, 1278 parselde, yer alan camidir.
Yapılan Onarımlar değişik zamanlarda muhtelif onarımlar görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Cami dikdörtgen planlıdır. Alt kısmında eğimli arazide düzlemsel platform oluşturmak ve yapının nem almasını önlemek için moloz taş malzemeden bodrum temel inşa edilmiş ve yapının tabanı yerden yaklaşık 150 cm yükseltilmiştir. Beden duvarları ahşap karkas kerpiç dolgu olup, dıştan çamur sıva olması gereken yüzey çimento ile sıvanmıştır. Yapı içinde ahşap direklere taşınan kadınlar mahfili yine ahşap malzemeden yapılmıştır. Caminin tavanı ahşap kaplama olup ortada yuvarlak tavan göbeği bulunmaktadır. Tavan göbeği dıştan kare bir çerçeve içine alınmış olup içinde ise Arapça iri kabartma değil de harflerin tek tek kesilip çakılması ile oluşturulmuş bir yazı kuşağı dolanmaktadır. Kadınlar mahfilinin tavanı ise PVC malzeme ile kaplanmıştır. Minare giriş kapısı kadınlar mahfiline açılmaktadır. Caminin üst örtüsü eğimli ahşap çatı olup çatı örüsü Marsilya kiremidi ile kapatılmıştır. Minare kaidesi yüksek tutulmuş kesme taş malzemeden yapılmıştır. Minare kaidesinde üzerinde çeşitli işaretler ve antik dönem yazıtlarının bulunduğu birçok devşirme malzeme kullanılmıştır. Köşeli kaideden minarenin silindirik gövdesine geçiş köşelerin pahlanması ile sağlanmıştır. Minarenin gövdesi uzun tutulmuş ve altı sıra kirpi saçakla şerefe oluşturulmuştur. Petek kısmı kısa tutulmuş buda minarenin orantısız görünmesine neden olmuştur. Külah sac malzeme ile kaplamıştır.