­ HACI EMİN SARNICI | Kültür Portalı

Hacı Emin Sarnıcı - Isparta

Adı Hacı Emin Sarnıcı
Harita No M 24 – b 4
Mah. Köy - Mevkii Senir Kasabası
Adres Keçiborlu
Vakfiye
Genel Tanım Senir Kasabasının kuzeyinde, kuş uçumu yaklaşık 5 km. mesafede Kırardı mevkisindedir. 1/25 000 lik haritada Sucuk Kuyusu olarak geçen sarnıç, yaklaşık 70 cm. yüksekliğinde, 5 x 12 m. ebatlarında doğu – batı doğrultusunda derinlemesine dikdörtgendir.
Yapılan Onarımlar 1945 ve 1967 de onarım geçirmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Senir Kasabasının kuzeyinde, kuş uçumu yaklaşık 5 km. mesafede Kırardı mevkisindedir. 1/25 000 lik haritada Sucuk Kuyusu olarak geçen sarnıç, yaklaşık 70 cm. yüksekliğinde, 5 x 12 m. ebatlarında doğu – batı doğrultusunda derinlemesine dikdörtgendir. Duvarlar moloz taş örgüdür. 1967 yılında yapılan bir onarımla tabla betonla örtülmüştür. Batı duvarda giriş aksında küçük bir havalandırma penceresi vardır. Giriş doğu yüzün ortasından yaklaşık 80 cm. genişliğinde ve 180 cm. yüksekliğinde yuvarlak kemerli bir kapıdan sağlanmaktadır. Sarnıç içine güneye dönen merdivenlerden inilmektedir. İçeride de duvarlar moloz taş örgüdür ve horasan harcıyla sıvanmıştır. Sonradan yapıldığı anlaşılan bir sıvalı bölümün üzerinde tamir tarihi 1945 yazılmıştır. Üstü düzgün kesme taştan yapılmış tonozla örtülmüştür. Tonoz iki noktada yine düzgün keseme taşlı kemerlerle desteklenmiştir. Kuzey ve güney duvarlarında sarnıcı besleyen iki adet su kanalı mevcuttur. Şu anda sarnıçta su bulunmaktadır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 23.12.2004 Tarih ve 163 Sayılı Kararıyla Tescil Edilmiştir.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita