­ HACI HİMMETLİ CAMİİ | Kültür Portalı

HACI HİMMETLİ CAMİİ - Sivas

Adres Gültekin Mahallesi-Şarkışla
Yapan --
Kitabe var
Vakfiye var
Genel Tanım Sivas ili, Şarkışla ilçesi, Gültekin Mahallesinde, Kayseri-Sivas yolu üzerinde dikdörtgen planlıdır. Caminin içine üzeri sundurma ile kapatılmış bir bölümden girilir. Sol tarafta dükkân yer alır. Sağ köşede kare kaideli silindirik gövdeli kesme taş ile inşa edilmiş minare yer alır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1974 yılında cami hariminin kuzey duvarı hariç yenilenerek cami genişletilmiştir. Ahşap tekne tavan hariç diğer bölümler zaman içerisinde yenilenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Sivas-Kayseri yolu üzerindeki cadde üzerine konumlandırılmış cami kod farkından dolayı yoldan aşağıda kalmıştır. Caminin içine üzeri sundurma ile kapatılmış bir bölümden girilir. Sol tarafta dükkân yer alır. Sağ köşede kare kaideli silindirik gövdeli kesme taş ile inşa edilmiş minare yer alır. Camiye birkaç basamak merdivenle inilir. İlk olarak ayakkabıların konduğu kapalı mekânın ardından son cemaat yeri olarak kullanılan ikinci mekâna girilir, buradan harim bölümüne ulaşılır. Harim bölümü yenilenmiş ve dört yönden duvarlar genişletilmiştir. Kuzey yönde bir kadınlar mahfili eklenmiş doğu batı yönde dikdörtgen pencereler açılmış mermer mihrap sonradan eklenmiştir. Caminin günümüze orijinal olarak ulaşan kısmı ahşap tekne tavanı ve caminin kuzey duvarıdır. Diğer duvarlar ise 1974 yılında tavan askıya alınarak genişletilmiştir. Ancak bu direklerde günümüzde beton kare ayaklar olarak yenilenmiştir. Ahşap tavanın dört köşesi pervaz bölümlerinde içe kavisli kısımda mavi zemin üzerinde beyaz renkte Arapça harflerle Ayet-el Kürsi yer alır. Ortada baklava dilimi ve bunun da etrafında yine damla motifi yer alır. Bunun da orta ekseninde yuvarlak motifi bitkisel bezemeli aplike tavan göbeği ve ortasında sarkıtlı ahşap süsleme bulunmaktadır. Yine dört köşede S kıvrımlı bitkisel bezemelere yer verilmiştir.