­ HACİ MEHMET CAMİİ | Kültür Portalı

Haci Mehmet Camii - Bilecik

Adres MERKEZ/BİLECİK
Yapım Tarihi 18.YY
Genel Tanım Bilecik Merkez Başköy Köyü sınırları içerisinde yer alan bir camiidir.
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Camii eğimli bir arazi üzerine kurulduğu için moloz taş malzemeden bodrum şeklinde bir platform ile düzlemsel yüzey oluşturulmuş ve buraya oturtulmuştur. Caminin altına kuzey batı köşedeki kapıdan girildiğinde yaklaşık 150 cm yerden koparıldığını görmekteyiz. Bunun sebebi ise nemli bir toprak yapısına sahip zeminden, ahşap karkas ve kerpiç dolgu malzeme İle yapılmış caminin su çekmesini engellemek ve sağlam bir temel oluşturmak olarak düşünüle bilir. Dıştan bakıldığında zaman içerisinde ihtiyaca binaen yapılan onarımlarla orijinal dokusunu kaybetmiş gibi görünse de Sıvası dökülen yüzeylere incelendiğinde dikdörtgen bir plana sahip caminin beden duvarlarının orijinal hali açıkça görülmektedir. Kuzey cephedeki giriş, eğimli arazi ve bodrum temelden dolayı yüksekte olup buraya çıkış için iki yönlü merdiven kullanılmıştır. Bu merdiven basamaklarında iri kemertaş bloklar kullanılmış iken diğer kısımları ise moloz taşla örülmüştür. Yapı beden duvarları üzerindeki çift sıra pencereler ile aydınlatılmış olup bu pencereler altta daha büyük ve yuvarlak kemerlidir. Üst sıradaki pencereler dikdörtgen şeklinde yapılmış ve alt sıradaki pencerelerden çok daha küçüktür. Kıble duvarında iki küçük pencere yer almaktadır. Caminin içerisinde ahşap direklerle taşınan yine ahşap malzemeden yapılmış kadınlar mahfili bulunmaktadır. Minber ve kürsü ahşaptan yapılmıştır. Yapı içerisinde herhangi bir orijinal süslemeye rastlanmamıştır. Sadece mihrapta plastik boya ile yapılan perde motifleri bulunmaktadır. Caminin tavanı PVC malzeme ile kaplı vaziyettedir dışarıdan ise marsilya kiremit örtülü ahşap çatı mevcuttur. Minare yapım tekniği ve malzeme olarak son dönem Osmanlı Minarelerini temsil etmesi açısından önemlidir. Bilecik Merkez Orhan Camii minareleri ile aynı özelliktedir. Yine aynı döneme tarihlememiz mümkündür. Minarenin camii beden duvarları yüksekliğinde taştan kare gövdeli kaidesinden yedi sekiz tabir edilen ters-düz üçgenler vasıtası ile silindirik tuğla gövdesine geçiş sağlanmıştır.