­ HACIBEKTAŞ VELİ KÜLLİYESİ | Kültür Portalı

HACIBEKTAŞ VELİ KÜLLİYESİ - Nevşehir

Yapım Tarihi XIV-XVIII. yy. arası
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Külliye üç ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar 1. Avlu 2. avlu ve 3. avludur.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1958-1964 Yıllarında onarım görmüş. 16 Ağustos 1964’te Etnografya Müzesi olarak kullanılmaya başlanılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı 1. Avlu: Eskiden Nadar (At) avlusu da denilen bu bölüme güneydeki anıtsal çatal kapıdan girilir. Girişin hemen sağında Üçler Çeşmesi yer alır.2. Avlu: Eskiden dergah avlusu denilen bu bölüme üçgen alınlıklı ve sivri kemerli üçler kapısından girilir. Bu avlu içinde sağdan aslanlı çeşme, aşevi, baba köşkü, tekke camii ortada havuz solda mihman evi, meydan evi kiler evi ve dede baba köşkü gibi bölümler bulunmaktadır. Aslanlı Çeşme: Klasik Mısır tarzında ve İskenderiye mermerinden yapılmış olan aslan yontusu ünlü Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa soyundan Fatma Hanım tarafından 1875 yılında tekkeye hediye olarak gönderilmiştir. Aşevi Baba Köşkü : Dede babadan sonra gelen aşevi babasının oturduğu köşk müze olarak hizmet vermektedir. Aşevi: 1560’da Malkoç Bali Bey adına yaptırılmıştır. Meşhur kara kazan halife kazanları ve mutfak eşyaları sergilenmektedir. Tekke Cami: 1834 yılında padişah 2. Mahmut zamanında yaptırılmıştır. Klasik tarzda içten kubbeli görünümüne rağmen dıştın kurşun kaplamalı ve basık külahlı olarak inşaa edilmiştir. Mihman Evi: Müze deposu olarak kullanılmaktadır. Havuz: Kitabesinden anlaşıldığına göre, 1906-1908 yılları Beyrut Valisinin eşi Nazlı Hanım tarafından yaptırılmıştır. Meydan Evi: 1367 yılında Sultan Murat tarafından yaptırılmıştır. 12 makamı simgeleyen postlar, levhalar Bektaşi tahtı müzik aletleri, tablolar, siyah beyaz fotoğraflar mühürler ve etnografik eserler sergilenmektedir. Kiler evi: Kütüphane deposu olarak hizmet vermektedir. İki katlıdır. Alt katı eskiden tekke kasası ve depo olarak üst kat dede baba köşkü olarak hizmet vermekte idi. 3. Avlu: Hazret avlusu da denilen bu bölüme basık kemerli yeşil kanatlı altılar kapısından girilir. Atatürk Köşesi, Pir Evi, Balım Sultan Türbesi ve Hazire bulunmaktadır. Pir Evi: Girişin tam sağında yer alır. 13. 14. yy. arasında tamamlanmıştır. Sağda ve solda dede ve babalar mezarı bulunmaktadır. Balım Sultan Türbesi: Avlunun sağ tarafında Piramidal külah örtülü ve Selçuklu mimarisi tarzında yapılmıştır. Kubbe içi ve duvarların kalem işi bezemelerle süslü türbe içerisinde şamdan, orijinal kapı ve bazı levhalar sergilenmektedir. Hazire: Balım Sultan Türbesinin yanında bulunan mezarlıktır. Tekkeye hizmet eden dervişler yatmaktadır.
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K. 08.02.1991/949
Yayın Dizini KOŞAY, Hamit Z. “Bektaşilik ve Hacıbektaş Türbesi” Türk Etnografya Dergisi Sayı X Ankara 1968