­ HAGİOS TAXİARCHOİ KİLİSESİ | Kültür Portalı

Hagios Taxiarchoi Kilisesi - Bursa

Adı Hagios Taxiarchoi Kilisesi
Mah. Köy - Mevkii Kumyaka Köyü
Adres Kumyaka Köyü Mudanya/ Bursa
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kumyaka’daki kilisesi naosu içinde kuzey duvardaki üçüz pencereyi bölen sütunlar monoğramlı başlıklar taşır. Bugün de mevcut olan monoğramlar “Eusebios” adını verirler. Geniş bir mimari analiz sonucunda ana kilisenin 780-797 yılları arasında, VI. Konstantinos Porphyrogenetos döneminde inşa edildiği kabul edilir. Ana kilisenin naosu kare planlı, pandandif kubbeli merkez mekan ile dik eksenlerde beşik tonozlu dört haç kolundan oluşur. Kuzey ve güney kollar eş derinliktedir, diğerleri daha dardır. Mekan doğuda içten yuvarlak, dıştan üç cepheli bir apsisle sonuçlanır; batıda eksenin güneyine kaymış nartekse açılır. Apsis duvarı ekseninde ikiz pencere, içinde tek basamaklı bir yükselti, kuzey duvarında dikdörtgen ve yuvarlak iki küçük niş, apsis yuvarlığının önünde, eksende bir sütun görülür. Ana kilisenin ve narteksin örtü sistemi tuğladır. Beden duvarları taş ve tuğla ile düzensiz bir şekilde örülmüş, dışta yer yer devşirme malzeme kullanılmıştır. Naosta merkez mekanı sınırlayan payelerin alt kısımda büyük boyutlu kesme taş ve tuğla kullanımı kullanılır.
Orjinal Kullanım Kilise

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1402    Eklenme Tarihi : 05 Haziran 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 05 Eylül 2014 Cuma