­ HALİL KOÇAK KONUK ODASI | Kültür Portalı

HALİL KOÇAK KONUK ODASI - Sivas

Yaptıran --
Yapım Tarihi 19. yy 2. yarısı
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Tek katlı, duvarları taş örgülü ve tek odadan oluşan, konukların ağırlandığı bir misafir odası olarak inşa edilmiştir. Pencere, tavan ve dolap malzemesi ahşap olup, dış kısım sıvasız, iç kısımlar sıvalı ve kireç boyalıdır. Damı düz ve toprak kaplıdır.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Aylı Köyü’nün kuzey bölümünde yamaç üzerinde yer alan Halil Koçak’a ait evin batısında misafir odası olarak müstakil yapılmıştır. Duvarları taş örgülü tek katlı ve içi tek mekânlıdır. Üzeri düz toprak damlıdır. Odaya giriş doğu yönde olup, güneye bakan üç pencereye sahiptir. Batı duvarında üç adet ahşap dolap, bir adet şömine mevcuttur. Şöminenin alt kısmı sonradan bozularak kapatılmıştır. Üstteki alçı süslemesi ile sağında ve solundaki iki adet lambalığı mevcuttur. Üst örtü yedi adet ahşap direk ve duvarlarla oturtulmuştur. Güney yönde 20 cm yüksekliğinde bir seki ahşap direkleri takip eden ahşap parmaklıklarla ayrılmıştır. Güney-doğu ve kuzey-doğu köşelerde yorganlık tabir edilen ahşap sekiler vardır. Kuzey duvarında da bir adet küçük ahşap dolap ve düz ahşap askılıklar vardır. Dolap kapakları süslemesizdir. İç duvarlar sıvalı ve kireç boyalıdır. Sivas İlbeyli Yöresi misafir odalarının önemli örneklerinden biri olan oda dört bölme halinde süslemeli ahşap tavana sahiptir.