­ HALİSE SARAÇOĞLU EVİ | Kültür Portalı

HALİSE SARAÇOĞLU EVİ - Sivas

Adres Gürün Merkez, Edip Başer Caddesi No:14
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Halise SARAÇOĞLU
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Sivas İli, Gürün İlçesi, Ketençayır Mahallesi, Edip Başer Caddesi No:14’te bulunan ev, zemin+1 katlı olup iki tarafta çıkmalıdır. Düz toprak damlı, çatısı sonradan saçla kaplı beşik çatı ile örtülmüştür.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Zemin + 1 katlı olan evin birinci katına çıkışa sağlayan ve içte bulunan merdiveni kaldırılarak birinci kata çıkış dışarıdan yapılan ahşap merdivenle sağlanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Zemin + 1 katlı evin zemin katı moloz taş ve ahşap hatıllı, birinci katı ise ahşap arası kerpiç dolgu olarak inşa edilmiştir. Çatısı düz toprak dam olup sonradan saçla kaplı beşik çatı yapılmıştır. Evin sokağa bakan cephesinin iki tarafında üçgen ahşap taşıyıcılı kapalı cumba mevcuttur. Zemin kata çift kanatlı ahşap kapıdan girilmektedir. Kapı üzerinde aydınlatma penceresi ve kapının iki tarafında ikişer dikey dikdörtgen pencere bulunur. Girişin sağında bir oda solunda bir oda ve mutfak bulunur. Mutfaktan eve sonradan eklenen banyo ve tuvalete geçilir. Mertekli olan tavanlar sonradan duralitle kaplanmıştır. Bahçe içinde bulunan evin cümle kapısı doğusunda bulunur. Zemin kata bahçe tarafından da sonradan bir kapı açılmış burası diğer odalardan tuğla örgüyle ayrılmıştır. Birinci kata çıkış önceden ahşap merdivenle olup bugün mozaik merdivenle sağlanmaktadır. Merdiven balkonu ahşap kafesle kapatılmıştır. Sofa uzun olup solunda iki oda, sağında bir oda, karşısında bir oda ve mutfak bulunur. Girişin karşısındaki odanın tavanı çıtalı ters tavan olup, ahşap kapaklı gömme dolabı bulunmaktadır.