­ HAMAM KALINTISI | Kültür Portalı

HAMAM KALINTISI - Sivas

Yapım Tarihi 1580 (H.988)
Yapan ---
Kitabe ----
Vakfiye ----
Genel Tanım Hamam kalıntısının mevcut 1 m lik duvarlardan mimari planı açık olarak görülmektedir. Buna göre giriş soğukluk ve sıcaklık kısımlarından meydana geldiği anlaşılmaktadır. Duvarların büyük kısmı sonradan ilave edilerek onarılmış olup sıcaklık kısmının duvarları orijinaldir. Duvar içlerinden geçen pöhrek yerleri halen belli olup bakımsızlıktan yer yer dökülmüştür.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar 1963 yılında onarımı yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Hamam kalıntısı, bu gün Buruciye Medresesi Kale Camii, Darüşşifa ve Çifte Minareli Medreseler arasındadır. 1961–1963 yılları arasında bu alanda bu eserlerle iç içe olan okullar, evler ve imalathaneler yıkılmış, yapılan hafriyatlar ve yıkım esnasında bu hamam kalıntısı ortaya çıkmıştır. Sivas Şehri adlı kitapta bu hamamla ilgili şu bilgilere yer verilmiştir: “Paşanın aynı tarihte camiinin karşısına yaptırdığı bir de hamamı bulunmaktadır. Bu hamama Hisâbî adında bir şair şu tarihi söylemiştir: Vilâyet vâlisi Mahmud Paşa Bunu inşâya itmiş idi ikdâm Be-gâyet himmet etdiler erenler Yapıldı az dem içre buldı itmâm Hisâbî dedi ol dem târihini Tamâm oldu mübârek ola hamâm 988 (1580)” (İsmail Hakkı, Rıdvan Nafiz, Sivas Şehri, İstanbul 1928, Yayına hazırlayan: Prof. Dr. Recep Toparlı, Sivas 1998, s.169-170) Duvarlarının çoğu sonradan tahmin edilerek yeniden yapılmış ve o günden bugüne bakımsızlıktan daha da yıpranmıştır. Kalıntılar yeni yapılan duvarlara nispeten daha azdır. Sıcaklık kısmı ise 4 eyvan ve eyvan yanlarındaki hücrelerden meydana gelmektedir. Bugün sadece yerden yaklaşık 1 m yükseklikteki temelleri mevcut olan hamamın planına göre soyunmalık, ılıklık, sıcaklık ve külhan bölümlerinden oluştuğu anlaşılmakta olup üst örtüsü hakkında elimizde bilgi bulunmamaktadır. Kareye yakın planlı soyunmalık bölümüne batı yönünden girilmektedir. Ilıklık bölümü dar, uzun ve dikdörtgen planlı olup soyunmalığın doğusundadır. Ilıklık bölümünün güneyindeki bir kapı ile geçilen sıcaklık kısmı dört eyvanlı dört halvet hücresinden ibarettir. Külhan bölümü ise sıcaklığın batı yönündedir.
Orjinal Kullanım Hamam
Tescil Kararı 10.06.1977-A-616
Yayın Dizini İsmail Hakkı, Rıdvan Nafiz, Sivas Şehri, İstanbul 1928, Yayına hazırlayan: Prof. Dr. Recep Toparlı,
Ekler ---
Revizyon ---