­ HAMAM (MUDURNU) | Kültür Portalı

Hamam (Mudurnu) - Bolu

Adı Hamam (Mudurnu)
Mah. Köy - Mevkii Büyükcami Mahallesi
Adres Büyükcami Mahallesi MUDURNU/BOLU
Vakfiye
Genel Tanım Bolu İli, Mudurnu İlçesi, Büyükcami Mahallesi, Taşköprü Sokak, 167 ada, 17 parselde tek katlı bir konut ile altında bir hamam bulunmaktadır. Hamam 1900’lerin ilk çeyreğine tarihlendirilmektedir. Yapı, küçük bir bahçe içinde yer almaktadır. Hamamın temel duvarları düzgün dere taşından yapılmış olup, üst örtüsü ve kemerler tuğla ile örülmüştür. Yapının Taşköprü Sokağa cephe veren kuzey duvarında kullanılmış devşirme veya çeşme aynası olarak yapılmış mimari bir parça görülmektedir. Hamamın içine kuzey cephesinde köşeye yakın bir kapı ile girilmektedir. Hamamın asıl kısmına üzeri kemerli küçük bir ara kapı ile geçilmektedir. Bu kısmın doğu tarafında soğukluk bölümü bulunmaktadır. Bu odacıkların önündeki küçük bir koridor ile sıcaklık kısmına ulaşılmaktadır. Dört taraftaki duvarlar üzerinde sivri kemerlerle sonlanan nişler ve kemer içlerine ve kubbe ile kemerlerin bağlantısını sağlayan tromplar içinde sıva ile yapılmış olması muhtemel sarmal (spiral) görüntüde süslemeler göze çarpmaktadır. Sıcaklık kısmının üzerinin kubbe ile örtülü olduğu kubbe izinden anlaşılmaktadır. Sonradan hamamın üzerine yapılan konutun zemininin düzleştirilmesi amacıyla kubbenin kaldırılarak kasnağın içinin ahşap ile örülerek düzleştirilmiş olduğu görülmektedir. Hamam içinde taş sekiler, kurnalar ve musluklar bulunmaktadır. Hamamın üzerinde sonradan ahşap dizeme tekniği ile 3 oda ve 1 ara olacak şekilde üzeri kiremit örtülü basit ve sade bir ev yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı -
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 889    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi