­ HANÖNÜ CAMİSİ | Kültür Portalı

Hanönü Camisi - Denizli

Adı Hanönü Camisi
Mah. Köy - Mevkii Kızılcabölük Mahallesi
Adres Kızılcabölük (Kasabası) Mahallesi Hanönü Sokak Tavas İlçesi DENİZLİ
Vakfiye
Genel Tanım Tavas İlçesi, Kızılcabölük (Kasabası) Mahallesi, Yukarı Mahalle’de yer alan cami dikdörtgen planlı olup, kuzey cephesinde son cemaat yeri bulunmaktadır. Son cemaat yerinin batı tarafı açıktır ve camiye giriş buradan sağlanmaktadır. Son cemaat yerinin kuzeybatı köşesinde metalden yapılmış minaresi yer almaktadır. Caminin üzeri kiremit çatıyla örtülüdür.
Yapılan Onarımlar Bilinmiyor.
Ayrıntılı Tanımı Tavas İlçesi, Kızılcabölük (Kasabası) Mahallesi, Yukarı Mahalle’de yer alan cami dikdörtgen planlı olup, kuzey cephesinde son cemaat yeri bulunmaktadır. Son cemaat yerinin batı tarafı açıktır ve camiye giriş buradan sağlanmaktadır. Son cemaat yerinin kuzeybatı köşesinde metalden yapılmış minaresi yer almaktadır. Caminin üzeri kiremit çatıyla örtülüdür. Cami hariminin güney duvarında silindirik niş halinde mihrabı olup, üzeri Barok karakterde yapılmış akantus yapraklarıyla süslenmiştir. Mihrabın üst bölümünde yine Barok karakterde üç bölümden oluşan süsleme panosu yer almaktadır. Mihrabın batı tarafında sade ahşap minberi, doğu köşesinde de vaaz kürsüsü bulunmaktadır. Harimin güney, doğu ve batı duvarlarının üst bölümünün içinde Osmanlıca yazının yer aldığı madalyonlar yapılmıştır. Harimin kuzey tarafında ahşap mahfili taşıyan yedi ahşap direk üst katında olduğu gibi Bursa Kemeriyle birbirine bağlanmıştır. Harimin ahşap tavanı boyalı olup, ortada kare formlu tavan göbeği oluşturulmuştur. Harimin duvarının üst kısmında doğu-batı ve güney cephesine dolaşan bitkisel süsleme bandı yapılmıştır. Yapının son cemaat yerinde harime giriş kapısının üzerindeki mermer kitabesi, yedi sıra halinde olup Osmanlıca yazılıdır.
Tescil Kararı GEEAYK'nun 14.01.1977 gün ve A-298 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1783    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 30 Haziran 2014 Pazartesi