­ HANPINARI ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Hanpınarı Çeşmesi - Elazığ

Mah. Köy - Mevkii Sürsürü Mahallesi
Adres Elazığ-Malatya Karayolu 7. kilometresinde
Genel Tanım Eyvan tipinde olan yapı bağımsız çeşme grubunda yer almakta olup dikdörtgen planlıdır.
Yapılan Onarımlar Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Çeşme, Elazığ-Malatya Karayolunun 7. kilometresinde, Sürsürü Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yapının kuzey cephesi üzerinde, H.1311/M. 1892-1893 tarihli tamir kitabesi yer almaktadır. Kitabenin tercümesini yapan Cahit Kent, Hanpınarı Çeşmesi'nin dönemin valisi Hasan Bey tarafından aslına uygun olarak onarıldığını ve Zehra Hanım adında bir bayan tarafından daha önceki tarihlerde inşa ettirildiği belirtilmiştir. Suyu akmayana çeşme günümüzde kullanılmamaktadır. Yatay dikdörtgen planlı, eyvan tipli, tek cepheli ve bağımsız yapı grubundadır. Yuvarlak olan eyvan kemeri düzgün kesme taşlardan yapılmıştır. Yan ve arka cepheler ise moloz taştan inşa edilmiş olup son dönemlerde beton sıva ile kaplanmıştır. Kemerin orta kısmında üzengi noktası üzerinde kilit taşı bulunmaktadır. Yapının kuzey cephesinde, suyun çıkışısın sağlayan lülenin yerinde özgün olmayan metal boru bulunmaktadır. Lülenin hemen üzerinde ise yine özgün olmayan siyah mermerden yapılmış tas nişi yer almaktadır. Kuzey cephede bulunan kitabe 45x75 cm ölçülerine sahiptir. Çeşme, son dönemlerde yapılan imar çalışmaları ile birlikte yol kotunun altında kalmıştır. Üstten düz damlı olan yapı içten tonozludur. Kaynaklarda yapının Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü tarafından onarıldığı belirtilmiştir.