­ HASAN PADİŞAH KÜMBETİ YANINDA BULUNAN YARIM KÜMBET | Kültür Portalı

HASAN PADİŞAH KÜMBETİ YANINDA BULUNAN YARIM KÜMBET - Bitlis

Adı HASAN PADİŞAH KÜMBETİ YANINDA BULUNAN YARIM KÜMBET
Mah. Köy - Mevkii BİTLİS-AHLAT-MAHALLE İÇİ MEVKİİ
Adres Tahtı Süleyman Mahallesi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Vakfiye -
Genel Tanım Tahtısüleyman mahallesinin güney ucunda bulunur. XIII. yy ikinci yarısı muhtemelen (673 H.1274) tarihinde Hasan Aka Bin Mehmet tarafından yaptırılan Hasan Padişah Kümbetinin yanında yer alır. Kümbetin kim için ve kaç tarihinde yapıldığı bilinmemektedir. Ancak mimari üslubundan hareketle 13 yy kümbetlerinden olduğunu söyleyebiliriz.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Düzgün kesme taştan yapılan kümbet, 6. 30X 6.30 m. ebadındaki cenazelik kısmına doğu cephede bulunan 9 basamak merdivenle inilmekte olup, kuzey doğu köşede yer alan kapıdan girilmektedir. Mekanı kesme taştan ayna tonoz ile örtmektedir. Doğu, batı ve güney duvarlarında bulunan mazgal şeklindeki havalandırma pencereleri baca şeklinde yukarı doğru uzadıktan sonra kümbetin kaide kısmında pencereler halinde dışarı açılmakta olup, dış yüzeyde gayet zengin tezyini taş işçiliğiyle bezenmiştir. Kümbet kaidesinin köşeleri ikişer adet üçgen pahlarla daralarak üst kısım on iki kenarlı hale getirilmekte ve 25 cm. genişlikte zencerek motifli bir etek bordürü üzerinde dışa genişleyen ikinci bordür kaideyi sınırlamakta ve gövdenin başlangıcını teşkil etmektedir. İçerde yarıçapı 4,55 m. genişlikte ve silindir şeklinde olan kümbetin gövdesinde Alimoğlu kümbetinde olduğu gibi dikey plasterlerle gövdenin bölümlere ayrıldığı tahmin edilmektedir. Kümbetin, üst kısmı yok olduğundan üst kısımların tezyinatı hakkında fazla bir şey söylenememekle beraber, kaidenin üç cephesinde bulunan havalandırma pencerelerinin taş süsleri, üst kısımların oldukça tezyinli olduğu göstermektedir. Yekpare taş üzerine dikdörtgen çerçeve için de arabesklerle süslenmiş olan güney pencere, kümbet kaidesindeki en tezyini pencereyi teşkil etmektedir. Aslında küçük bir dikdörtgen teşkil eden pencerenin üzeri zencerek motifli bordür ile sivri kemer şeklinde düzenlenmiş üzerine ikinci bir sıra halinde dişleri içe doğru olan bordür ile kemer, kademelendirilmiştir.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı VAN K.B.K 16.07.2010/667
Yayın Dizini 1- Türkiye’de Vakıf Abideler ve Eski Eserler II

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2063    Eklenme Tarihi : 30 Mart 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Mart 2013 Cumartesi