­ HAVA ŞEHİTLİĞİ | Kültür Portalı

HAVA ŞEHİTLİĞİ - Afyonkarahisar

Mah. Köy - Mevkii Asri Mezarlık
Adres Asri Mezarlık Eski Erkmen Yolu MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Milli Savunma Bakanlığı
Yaptıran Afyon Belediyesi
Vakfiye Var
Genel Tanım İlin asri mezarlığı içinde orta bölümde yeşil çitle çevrili alan içinde merdivenle çıkılan yükselti oda ortasında kesme andezit taşından yapılmış dörtgen gövde üzerinde iri andezit bloklardan yapılmış pramidal anıt yükselmektedir. Çevrede şehitlerin mezarları vardır.
Yapılan Onarımlar Anıtın şekli değiştirilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı ANIT: Mezar odasının ortasında andezit kesme taş kaplamalı dörtgen gövde üzerine düzensiz iri andezit bloklardan pramidal biçimde yükselir. Kuzey yüzde üstte uçar durumda tunç kartal altta ise bir kanadı kırık uçak pervanesi ile kanatlı ayyıldız vardır. MEZAR: Anıtın doğu ve batı yakasında şehit kişilere ait mezarlar bulunmuş. Mezar taşlarında kişilerin adları ve resimleri vardır. Mezar odasının yarısı toprak altında yarısı yukarda olup merdivenlerle çıkılmaktadır. 1-OLAY: 24 Temmuz 1922 sabahı pilot CEMAL ve Raşit BAHATTİN Beyler AKŞEHİR karargahından havalanarak AFYON güneyinde keşif yapmaktayken iki YUNAN uçağının saldırısına uğradılar. Havada iki saat süren çarpışma sonunda bir Yunan uçağını düşürdüler. Diğeri de kaçarken AKÇAY mevkiinde çakıldı. YUNAN Karargahında havalanan başka bir avcı uçağı kahramanlarımıza saldırdı. Uçaklarının mermileri kalmayan ve kaçmayı onurlarına yakıştıramayan iki kahramanımız GAZLIGÖL civarında düşerek şehit oldular. ZAFER ODASINDAN 2-ŞEHİTLİK KAİDESİ ÜZERİNDEKİ YAZI METNİ: #AFYONKARAHİSAR MUHAREBESİNDE ŞEHİT OLAN TÜRK TAYYARECİLERİ CENAZE MERASİMİ 25 TEMMUZ 1938 KAHRAMAN BAHATTİN VE CEMALETTİN BEYLER GAZLIGÖL CİVARINDA YUNANLILAR TARAFINDAN TAYYARESİ SUKUT ETTİRİLMEK SURETİYLE ŞEHİT EDİLMİŞLERDİR. ŞEHİT EDİLEN TAYYARECİ YÜZBAŞI CEMAL BEY VE ARKADAŞI BAHATTİN EFENDİNİN RUHUNA FATİHA.# İSTİKLAL HARBİNDE YUNAN TAYYARECİLERİNİN TÜRK TAYYARECİLERİNE YAZDIĞI YAZI METNİ #AFYON YUNAN TAYYARE KARARGAHI 25 TEMMUZ 1922 KAHRAMAN, CESUR TÜRK KARDEŞLERİMİZE; DÜN İKİ SAAT AVCI TAYYAREMİZLE KAHRAMANCA ÇARPIŞAN VE BİR TAYYAREMİZİ YARALAYIP, DİĞER TAYYAREMİZİ SUKUT ETTİREN BİR KEŞİF TAYYAREMİZDEKİ İKİ KIYMETLİ KARDEŞİNİZ GAZLIGÖL CİVARINDA ŞEHİT OLMUŞLARDIR. YARIN KAHRAMANLARA LAİK VE ŞEREFLİ BİR SURETTE CENAZELERİNİ MERASİM VE İHTİFALLE KALDIRMAYI YUNANLI MESLEKTAŞLARINIZ BİR VAZİFE ADDEDER VE KAHRAMAN TÜRK TAYYARECİLERİNİZE BEYANI TAZİYET EDER. YUNAN TAYYARECİLERİ# ZAFER ODASINDAN
Orjinal Kullanım Anıt Mezar
Bugünkü Kullanımı Anıt Mezar
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı EKTVKBK 2849 18.06.2008-EKTVKBK 416 09.06.2005-EKTVKBK 271 31.03.2005-KKTVKK 1973 16.06.1994-KKTVKK
Yayın Dizini TAŞPINAR C.3 S.150 VD. (Süleyman Gönçer)TAŞPINAR: Afyon Halk Evi Dergisi C.10.S.136-137-1946 S313
Ekler Rapor,Fotoğraf