­ HEMİTE (AMUDA) KALESİ | Kültür Portalı

HEMİTE (AMUDA) KALESİ - Osmaniye

Adı HEMİTE (AMUDA) KALESİ
Adres Gökçedam Köyü
Vakfiye
Genel Tanım Osmaniye- Kadirli yolunun 20.km sinde aynı ismi taşıyan köyde; Hemite(Gökçedam) Köyünde bulunan Gökçedağ (80m) üzerinde bulunur
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ceyhan Nehri kenarında, Hemite(Gökçedam) Köyü’nün güneydoğusunda ve çevreye hakim durumda olan Hemite Dağı’nın üzerinde kayalar üzerine oturtulmuş olan Hemite Kalesi daha çok gözetlemeye yönelik inşa edilmiş olan oval planlı küçük bir kaledir. Kalenin 4 yönünde inşa edilen edilmiş olan kulelerden sadece doğu yönündeki sağlam durumda olup diğer kuleler harap vaziyettedir. Moloz ve düzgün kesme taş kullanılarak inşa edilen kale duvarlarında bağlayıcı madde olarak kireç harcı kullanılmıştır. Doğanın etkisiyle oluşan tahribattan dolayı kale içindeki mekânlar anlaşılamamış olmasına karşın kemerli girişleri olan mekânların mevcudiyeti hissedilmektedir. Kale, Toprakkale, Bahçe Köyü Kalesi, Kastabala ve Yılan Kalesini görebilecek konumdadır.