­ HEREKE KALESİ (CHARAX ) ARKEOLOJİK SİT ALANI | Kültür Portalı

Hereke Kalesi (Charax ) Arkeolojik Sit Alanı - Kocaeli

Envanter No .
Harita No .
Mah. Köy - Mevkii Hereke
Adres Hereke-Körfez
Vakfiye
Genel Tanım Arkeolojik sit alanı olarak tescil edilen ve Hereke Beldesinde bulunan " Hereke Kalesi" nin doğusunda ssk hastanesi ,eski sümerbank kumaş fabrikası batısı ve güneyinde Kamahane caddesi kuzeyinde ise çok katlı yerleşim sahaları mevcuttur. Denize hakim dik bir tepe üzerinde kurulan kale, Bizans Dönemine ait ve 12.yyGebze-Eskihisar kalesi ile benzerlik göstermektedir. Kale duvarlarının Osmanlı Döneminde de onarılarak kullanıldığı anlaşılmaktadır.Antik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Bizans imparatoru büyük Konstantinus Charax da öldüğü belirtmektedir.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Arkeolojik sit alanı olarak tescil edilen ve Hereke Beldesinde bulunan " Hereke Kalesi" nin doğusunda ssk hastanesi ,eski sümerbank kumaş fabrikası batısı ve güneyinde Kamahane caddesi kuzeyinde ise çok katlı yerleşim sahaları mevcuttur. Denize hakim dik bir tepe üzerinde kurulan kale, Bizans Dönemine ait ve 12.yyGebze-Eskihisar kalesi ile benzerlik göstermektedir. Kale duvarlarının Osmanlı Döneminde de onarılarak kullanıldığı anlaşılmaktadır.Antik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Bizans imparatoru büyük Konstantinus Charax da öldüğü belirtmektedir.
Tescil Kararı İstanbul II Nolu K.K.T.V.K.B.K nın26.10.2000 tarih ve 5842 sayılı kararı