­ HERSAN KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

HERSAN KÖPRÜSÜ - Bitlis

Adı HERSAN KÖPRÜSÜ
Envanter No d222
Mah. Köy - Mevkii Merkez-Hersan Mah.
Adres -
Vakfiye -
Genel Tanım köprü Bitlis ili Hersan mahallesi kara dere çayı üzerinde bulunmaktadır. Kitabesi olmayan köprünün mimari tarzı kemer uygulaması ve kullanılan malzemesi dikkate alındığında 18ve 19.yy.lara tarihlendirilebilir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı köprünün tabiliye uzunluğu 23.40 m.genişliği 3.60m.köprünün yüksekliği 6.70m.dir.tek gözlü yuvarlak kemerli köprünün döşemesi kuzey batı istikametinden kuzeydoğuya doğru genişleyerek devam eder. Köprü açıklığını çevreleyen kemer gözü iki kademelidir. İç kemeri dıştan hafifletme kemeri kuşatır. Köprünün her iki yanında üzeri pahlı korkuluklar bulunmaktadır. Köprü tempan duvarında kesme taş, tabiliyesinde moloz taş kullanılmıştır.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü