­ HOROZTEPE NEKROPOLÜ | Kültür Portalı

Horoztepe Nekropolü - Tokat

Adı Horoztepe Nekropolü
Mah. Köy - Mevkii Erbaa
Adres Horoztepe
Genel Tanım Nekropol
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Erbaa ilçe merkezinin yaklaşık 2 km. güneydoğusunda yer almaktadır. Hafif eğimli bir arazide yer alan Nekropol üzerinde uzun zamandır gömü yapıldığı anlaşılan İslami mezarlık bulunmaktadır. Tahminen 110x23 m. boyutlarındaki mezarlığın etrafı tel örgü ile çevrilmiştir. Mezarlık sahası yüzeyinde bol miktarda Eski Tunç Çağı seramik parçalarına rastlanmaktadır. Nekropol alanında bazı mezarlarda 1956-1958 yıllarında Prof.Dr. Tahsin ÖZGÜÇ ve Mahmut AKOK tarafından yapılan kazılarda madeni ve altın süs eşyaları bulunmuştur. Bu eşyaların en önemlilerinden biri olan bronzdan yapılmış çocuğunu emziren kadın heykelciği, halen Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde teşhir edilmektedir.