­ HOŞAP HASAN BEY MEDRESESİ | Kültür Portalı

Hoşap Hasan Bey Medresesi - Van

Adı Hoşap Hasan Bey Medresesi
Mah. Köy - Mevkii
Adres Güzelsu (Hoşap) bucak merkezinde, Van-Hakkari karayolunun hemen kenarında, bucak girişinin kenarındaki mezarlıktadır.
Yaptıran Ivaz Bey oğlu Hasan Bey
Vakfiye
Genel Tanım Van-Hakkari karayolunun hemen kenarında, bucak girişinin kenarındaki mezarlıkta yer alan Hasan Bey Medresesi Ivaz Bey oğlu Hasan Bey tarafından 1563 yılında inşa ettirilmiştir.
Yapılan Onarımlar 2011 Vakıflar Genel Müdürlüğü
Ayrıntılı Tanımı Medresenin avlusu kuzeyden 8,45m, güneyden 8,75m, doğudan 16,3m ve batıdan 16,85m uzunluğunda, kuzey-güney yönünde yerleştirilmiş bir alanı kaplar. Kalınlığı1,1m'ye ulaşan kuzeydeki kesme taş duvarın ortasından, düzgün taş söveli bir kapıyla avluya girilmektedir.Duvarların ve kapının üst kısmı yıkılmış durumdadır.Su gereksinimi avlunun kuzeybatı köşesine açılmış olan kuyudan sağlanmıştır. Avlunun doğusunda beş ve batısında ise dört adet oda ile güneyine mescit yerleştirilmiş, güneybatı köşeyede daha sonra türbe eklenmiştir. Kalan izler duvarların sıvalı olduğunu göstermektedir.
Orjinal Kullanım Mescit
Önerilen Kullanım Kullanılmıyor

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2080    Eklenme Tarihi : 26 Kasım 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 26 Kasım 2013 Salı