­ HÜSEYİN ÇOĞAN EVİ | Kültür Portalı

Hüseyin Çoğan Evi - Denizli

Mah. Köy - Mevkii Yanice Mahallesi
Adres Yenice Mahallesi Demirciler Sokak No:6 Serinhisar İlçesi DENİZLİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Maliki
Yapım Tarihi 19. y.y.
Vakfiye
Genel Tanım Serinhisar İlçesi, Yenice Mahallesi, Dericiler Sokak’ta bulunan ev, geniş bir avlunun güneybatı tarafına, kuzey-güney yönünde, dış sofalı planda ve iki katlı olarak inşa edilmiştir. Üst örtü kırma çatı ve alaturka kiremit ile kaplıdır.
Yapılan Onarımlar Bilinmiyor
Ayrıntılı Tanımı Serinhisar İlçesi, Yenice Mahallesi, Dericiler Sokak’ta bulunan ev, geniş bir avlunun güneybatı tarafına, kuzey-güney yönünde, dış sofalı planda ve iki katlı olarak inşa edilmiştir. Üst örtü kırma çatı ve alaturka kiremit ile kaplıdır. Bölge evlerinde sıkça gördüğümüz bacalar Muğla evlerinin bacaları gibi kelebek örtülüdür. Avluyu dış sofanın hemen güney ucundaki soğukluğun yanında yer alan iki kanatlı ahşap bir kapı ile girilmektedir. Avluya girişin sağında evin ahırı bulunmaktadır. İki katlı evin zemin kat odaları depo ve samanlık gibi ikinci derece hizmet mekanları şeklinde yapıdan taşırılmış soğukluk mekanı ve kuzeyinde ise tırkas odası yer almaktadır. Dış sofası (sayvant) diğer evlerden farklı olarak batıdaki odalar arasına yerleştirilen eyvan bölümüne sahiptir. 19. yy.a ait geleneksel Türk evlerinden biridir.
Tescil Kararı Aydın KTVKBK'nun 25.06.2008 gün ve 1633 sayılı kararı
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1746    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 02 Temmuz 2014 Çarşamba