­ HÜSREV PAŞA (PAPŞİN ) HANI | Kültür Portalı

HÜSREV PAŞA (PAPŞİN ) HANI - Bitlis

Mah. Köy - Mevkii Papşin(Yumurtatepe)
Adres Bitlis Tatvan Yolu
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Mülkiyet Sahibi
Yaptıran HÜSREV PAŞA
Vakfiye -
Genel Tanım Bitlis Tatvan Yolu arasında yer alan han xvı yy.'da hüsrev paşa tarafından yaptırıldığı bilinmektedir.han kuzey güney doğrultusunda muntazam dikdörtgen bir plana sahiptir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı hanın dikdörtgen plandaki beden duvarları dıştan giriş cephesinin iki köşesindeki yarım silindirik kuzeydoğu-kuzeybatı köşe ile kuzey yanda kare payandalarla desteklenmiştir. Yapı basit saçak silmeleri ile nihayetlendirilmiştir. Hanın giriş cephesi ile kuzey cephe dışarı açılmıştır. Ortada beden duvarlarına kenar profilleri ve bezemeli bordürlerle derinleşen portal sivri kemerli ve kemer kavsarası mukarnas niş teşkil etmektedir. Kapının sağında iki pencere açıklığı görülür.kapının nişini üç kenardan geometrik süslü bordür çevreler. portal, tonozla örtülü küçük bir hücreye açılır. Birinci kısmı takiben ikinci kapı ile ana mekana girilir. Kuzey güney istikametinde üç bölüme ayrılan mekan moloz taştan sivri beşik tonozlarla örtülmüş ve tonozlar nefleri ayıran haçvari payeler üzerine birer kesme taş kemerlerle takviye edilmiştir. Bitlis'e özgü düzgün kesme taştan inşa edilen han düz damla örtülmüştür.
Tescil Kararı A.K.T.V.K.K.'NIN 01.12.1989 TARİH VE 317 SAYILI KARARI