­ HUYKESEN KİLİSESİ | Kültür Portalı

HUYKESEN KİLİSESİ - Sivas

Harita No --
Mah. Köy - Mevkii Çelebiler Köyü
Adres Çelebiler Köyü - SİVAS
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Maliye Hazinesi
Vakfiye
Genel Tanım Kilise, tescilli Huykesen Höyüğü’nün güneyinde yer almaktadır. Kilise, apsis ve apsisin her iki yanında yer alan pastoforion hücrelerinden meydana gelmektedir.
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Huykesen Kilisesi, Huykesen Höyüğü’nün güneyinde, tepenin yamacında Kaya Önü Kilisesi olarak inşa edilmiştir. Yığma moloz taş malzemeyle inşa edilen yapı kireç sıvalıdır. Kilise yapısı, apsis ve apsisin her iki yanında yer alan pastoforion hücrelerinden meydana gelmektedir. Batı cephesindeki düzgün sıva izlerinden ve güneyden bakıldığında yapının düz bir kesit vermesinden kilisenin sadece bu mekânlardan meydana geldiği düşünülmektedir. Yapının güney cephesinde kuzey-güney doğrultulu bir tonoz döngüsü göze çarpmaktadır. Bunun altında ise bir nişin yer aldığı görülmektedir. Apsisin kuzey duvarında da bir niş bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Kilise
Bugünkü Kullanımı Kilise