­ I. MURAD (HÜDAVENDİGAR) İMARETİ | Kültür Portalı

I. Murad (Hüdavendigar) İmareti - Bursa

Adı I. Murad (Hüdavendigar) İmareti
Mah. Köy - Mevkii Çekirge Mahallesi
Adres Çekirge Mahallesi I. Murat Hüdavendigar Cami yanı Osmangazi/Bursa
Yaptıran I. Murat
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Hüdavendigar İmareti, Çekirge Mahallesinde, aynı adlı caminin batısında bulunmaktadır. İmaretin asıl yapısı Sultan Murad Hüdavendigar tarafından yaptırılmıştır. Daha sonra yapı yıkılmış, Sultan Abdülhamid tarafından 1904 yılında temelden itibaren yeniden yaptırılmıştır. Caminin batısında olan imaret, doğu cephesindeki küfeki söveli ve basık kemerli geniş kapının zerindeki altı satırlık mermer kitabeden yapının yenilendiği anlaşılmaktadır. Yapının tamamen değiştirildiği bu çalışmalar sonunda İmaret büyük salonlara ayrılmış, çatı ahşapla kaplanmış kiremitle örtülmüştür. Beş tane ocak yerinden üçü zamanımıza kadar gelebilmiş, bunlar uzun tuğla bacalıdır. Duvarları üç sıra tuğla, bir sıra moloztaş ile örülmüştür. Pencere ve kapıların söveleri kefeki taşından, kemerleri ise tuğla ile örülmüştür. 1998-99 tarihlerinde onarılarak 1999-2002 tarihlerinde İl Turizm Müdürlüğü'nce, müdürlük binası olarak kullanılmıştır.
Orjinal Kullanım İmaret
Bugünkü Kullanımı Kültür Merkezi
Önerilen Kullanım Kültür Merkezi

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2312    Eklenme Tarihi : 02 Nisan 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi