­ IĞDIR SOYKIRIM ANITI | Kültür Portalı

IĞDIR SOYKIRIM ANITI - Iğdır

Harita No Doğubeyazıt İ.51.b.
Adres ığdır merkez
Yaptıran Iğdır İli Kal, Vakfı
Yapan Prof Dr. Cafer GIYASİ
Vakfiye
Genel Tanım Iğdır ilinde Ermeniler tarafından yapılan katliam ve zulmü anımsatmak amacıyla 1997 yılında 43. 50 m yüksekliğinde üzerinde özgürlüğün gücü sembolize eden rölyefler bulunan barışın ifade eden çatılmış beş kılıç ve müzeden oluşan bir anıttır.
Yapılan Onarımlar kısmi onarım yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Anıt, Iğdır İl merkezinde şehrin doğu girişinde sınır kapısına giden yol çatındadır. Burada yapılmasının nedeni Ermenistan, İran ve Azerbaycan 'dan gelen insanların ilk olarak bu anıtla karşılaşmalarının sağlanmasıdır. Iğdır ili ve civarı 1915-1920 yıllarında Ermeni mezalimini yoğun olarak yaşamış bir bölge olduğundan Soykırım Anıt Müzesi şehit edilen vatan evlatlarının anısına dikilmiştir. Üçgen biçimli bir arazinin ortasında yükselmekte olan Anıt kulesinin temelde 7.20ta yükseklikte tepe urgandır. Suni tepenin ortasında yerleşen daire planlı salon içerisinde Ermenilerin katlettiği şehitlerin sembolik mezar bulunmaktadır. Simgesel mezar taşı olan bu solon Soykırım müzesinindi merkezi bölümüdür. Kılıçlar masum Müslüman halkının soykırımdan kurtarmış Türk Ordusunun Şerefine, onun şehit ve gazilerinin hatırasına yükselmiştir Beş dev kılıcın eğri uçları yukardan çevrilerek kubbeye çevriliyor.
Tescil Kararı Erzurum K.V.K.B.K ONAYI NO: 08/ 03/2002 gün ve 1217 sayılı kararı