­ II. MAHMUT ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

II. MAHMUT ÇEŞMESİ - Elazığ

Adı II. MAHMUT ÇEŞMESİ
Mah. Köy - Mevkii Hüseynik (Ulukent) köyü, Aslanpınarı altı
Adres Elazığ Merkez
Vakfiye
Genel Tanım Yekpare taştan yapılmıştır. Önünde yalağı mevcuttur. Çeşmenin suyu halen akmaktadır. Yalağın etrafına mozaikten kenar yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Dikdörtgen biçimli çeşmenin üst ve yanları ve yalakları daha sonra betonla onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Takriben 90x125 cm ebadında dikdörtgen biçiminde olan çeşmenin üzerinde iki satır halinde üç beyit yazılmıştır. Her beyitin altında da elips biçimli üç yuvarlak pano bulunmaktadır. Pano üzerinde Osmanlı yazı bulunup yalnız orta pano okunabilmiştir. 1.Beyit Bareke Allah Hazret-i Mahmud Han Memleketi koydu nizama nagihan 2. beyit Kapza-i sahir oldı ………………... Yani…………… ……………….. 3.beyit ……………………………………… Şüphe yoktur. Atayile Asuman Ortadaki pano: “Bismillahirrahmanirrahim.” yazılıdır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme