­ II.BEYAZIT KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

II.Beyazıt Köprüsü - Sakarya

Adı II.Beyazıt Köprüsü
Adres Alifuatpaşa Beldesi, Geyve/Sakarya
Yaptıran II.Beyazıt
Vakfiye
Genel Tanım Geyve ilçesi Alifuatpaşa Beldesinde, Sakarya Nehri üzerinde bulunmaktadır. Uzunluğu 196,5m genişliği 5,15m dir. 14 kemer gözünden ikisi yıkılmış olup, demir malzeme ile tamir edilmiştir. Köprünün doğu ucu güney kenarında dışa çıkma yapan mihraplı bir köşkü mevcuttur. Köşkün kuzey cephesi dıştan profillerle çevrelenmiş olup, orta kısmında yarım yuvarlak bir niş içinde kitabesi mevcuttur". Kitabesinde, Bu köprü tarihte devir açan Fatih'in oğlu II.Beyazıt tarafından H. 901 M. 1495 yılında yaptırılmıştır." ifadesi Türkçe olarak yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Geyve ilçesi Alifuatpaşa Beldesinde, Sakarya Nehri üzerinde bulunmaktadır. Uzunluğu 196,5m genişliği 5,15m dir. 14 kemer gözünden ikisi yıkılmış olup, demir malzeme ile tamir edilmiştir. Köprünün doğu ucu güney kenarında dışa çıkma yapan mihraplı bir köşkü mevcuttur. Köşkün kuzey cephesi dıştan profillerle çevrelenmiş olup, orta kısmında yarım yuvarlak bir niş içinde kitabesi mevcuttur". Kitabesinde, Bu köprü tarihte devir açan Fatih'in oğlu II.Beyazıt tarafından H. 901 M. 1495 yılında yaptırılmıştır." ifadesi Türkçe olarak yer almaktadır.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü