­ IŞIKLAR ASKERİ LİSESİ BİNASI | Kültür Portalı

Işıklar Askeri Lisesi Binası - Bursa

Adı Işıklar Askeri Lisesi Binası
Mah. Köy - Mevkii Piremir Mahallesi
Adres Piremir Mahallesi Işıklar Caddesi Yıldırım/Bursa
Yaptıran Abdulmecid
Vakfiye -
Genel Tanım Bursa merkez Yıldırım İlçesi, Piremir Mahallesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne Subay yetiştirilmek amacıyla hava harp okulu lise ve sınırlı askeri eğitim verilmek üzere Milli Savunma Bakanlığına bağlı olarak kurulan ortaöğretim düzeyinde yatılı eğitim kurumudur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bursa merkez Yıldırım İlçesi, Piremir Mahallesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne Subay yetiştirilmek amacıyla hava harp okulu lise ve sınırlı askeri eğitim verilmek üzere Milli Savunma Bakanlığına bağlı olarak kurulan ortaöğretim düzeyinde yatılı eğitim kurumudur. Piremir Mahallesindeki (Işıklar Semtindeki) okul, 14.000 m2 bir alanda yapılması Albay Yaver Mehmet Bey'in başkanlığında yapımına 2 Haziran 1889 yılında temel atılarak inşasına başlandı. İnşaat için gerekli taşlar Cilimboz deresiyle Kaynarca Kaplıcasının bulunduğu yerden, kereste ise İnegöl ormanlarından getirildi. Duvarları kagir, içi ahşap olarak inşa edilen yeni bina, 11 haziran 1892 Cuma günü Vali Münir Paşa tarafından açıldı. Yeni bina da yetersiz kalınca, 1895’te B Blok olarak bilinen bölümün temeli atıldı. Bu bölümün yapımı 1897’de tamamlandı. 1961’de kapatıldıktan sonra 1962’den itibaren personel okulu olarak hizmet veren okul binası, 1967 yılında restore edilerek modernleştirildi ve betonarme hale getirildi, çeşitli eklentiler yapıldı.
Orjinal Kullanım Resmi Kurum
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum
Önerilen Kullanım Resmi Kurum

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 37948    Eklenme Tarihi : 02 Mayıs 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi