­ KABALI KÖYÜ CAMİ | Kültür Portalı

Kabalı Köyü Cami - Sinop

Adı Kabalı Köyü Cami
Mah. Köy - Mevkii Sualtı Mevkii
Adres Kabalı Köyü Merkez/SİNOP
Vakfiye
Genel Tanım Yeni Sinop-Gerze-Boyabat yolu ile eski Sinop-Boyabat yol ayrımında bulunan Camii, yeni yolun yükseltilmesi üzerine kot farkı artarak tamamen yol seviyesinin altında kalmıştır. Günümüz harfleriyle yazılmış olan kitabesinden 1855 yılında yapıldığı anlaşılan cami, dikdörtgen planlı ve 2 katlıdır. Caminin orijinal duvarları ahşap malzeme arası taş ve çamur kullanılarak inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Caminin giriş holünden harim kısmına da giriş 2 kanatlı ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Harimin kuzeydoğu ve kuzeybatı köşeleri ile bu kısımdaki ahşap direk ve yan duvarların taşıdığı hatılların üzerine ahşap döşeme yapılarak son cemaat yerleri oluşturulmuş, 2. kattaki son cemaat yerinin orta uç kısmında hafif kemerli çıkıntı yapılarak müezzin mahfili oluşturulmuştur. Bu kısma harimin kuzeybatı köşesinden çıkışı sağlayan ahşap merdiven bulunmaktadır. Giriş holündeki üst kat ile müezzin mahfilinin bulunduğu kısmı birbirine bağlayan ahşap bir kapı bulunmaktadır. Caminin taban ve tavanı ahşap malzemeyle kapatılmıştır. Taban kısmının altında 1 metreye yakın temel boşluğu bulunmaktadır. Ahşaptan yapılmış minber ile taş malzemeden yapılmış mihrap bezeme bakımından düz işçilik göstermektedir.
Tescil Kararı Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü-20.05.2010/2588
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 2618    Eklenme Tarihi : 05 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi