­ KABAOĞLU ANTİK SU KEMERİ | Kültür Portalı

Kabaoğlu Antik Su Kemeri - Kocaeli

Harita No ,
Adres Arızlı ve Kabaoğlu Köyleri
Pafta G23b 19c-d
Yapım Tarihi Ms.2 yy
Vakfiye
Genel Tanım İzmit merkezinin kuzeyinde Eski istanbul yolu üzerindeki Üçtepeler, Arızlı ve Kabaoğlu sınırları içinde, ÜçTepeler mahallesi Karaüzüm sırtı arasındaki dere yatağında kalan saha üzerinde yer aalan su kemeri yaklaşık 50 m. uzunlıuğunda 15 yüksekliğinde ve iki katlı olarak inşa edilmiş olup, temelleri Roma Dönemi izleri taşır. Su kemerinin Ms. 200.Yy İmparator Trajan döneminde Nikomedya valisi Pinius tarafından yaptırıldığını antik kaynaklartdan ögrenmekteyiz. Yapıldığı dönemlerden sonra sürekli onarım gördüğü,üst kısımlarında bulunan Bizans ve Osmanlı Dönemlerine ait izlerden anlaşılmaktadır.
Yapılan Onarımlar Bizans ve Osmanlı Dönemlerinde Tamirat Görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı İzmit çevresindeki anıtsal yapıların en önemlilerden birisidir. 17 Agostos 1999 depreminde güney bölümü yıkılmıştır. Definecilerin yoğun tahribatına açık olan kemerin bulunduğu sahanın çevresi Antik yerleşim yeri olduğunu belirleyen yoğun keramik içerdiğinden, III. derece Areolojik sit kapsamına alınmıştır.
Tescil Kararı İstanbul ıı nolu K.T.V..K.K. nun 09.03.200 tarih ve 5532 sayılı kararı