­ KABASAKAL PAŞA CAMİ | Kültür Portalı

Kabasakal Paşa Cami - Gaziantep

Mah. Köy - Mevkii kocaoğlan mah.
Adres Kocaoğlan mah.şehreküstü cad şahinbey/gaziantep
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş kabasakal mescidi onarma ve yaşatma derneği
Yapım Tarihi H.1118
Vakfiye
Genel Tanım Kabasakal Paşa Cami Cami kabasakal paşa humanız ve methevan cami olarak adlandırılmaktadır.ilk olarak mescit amaçlı yapıldığı ve hicri1118 tarihinde mescidin onarılarak genişletildiği mahkeme sicillerinde belirtilmektedir.cami 1920 de Fransızlarla olan savaşta kısmen yıkılmıştır.caminin ayakta kalan kısımları belediye tarafından kullanılmış1955 te ise kabasakal cami yaptırma ve yaşatma derneği tarafından caminin güneyindeki ev satın alınarak cami alanı genişletilmiş ve yeniden yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar genel bakım ve onarımlar
Ayrıntılı Tanımı Kabasakal Paşa Cami Cami kabasakal paşa humanız ve methevan cami olarak adlandırılmaktadır.ilk olarak mescit amaçlı yapıldığı ve hicri1118 tarihinde mescidin onarılarak genişletildiği mahkeme sicillerinde belirtilmektedir.cami 1920 de Fransızlarla olan savaşta kısmen yıkılmıştır.caminin ayakta kalan kısımları belediye tarafından kullanılmış1955 te ise kabasakal cami yaptırma ve yaşatma derneği tarafından caminin güneyindeki ev satın alınarak cami alanı genişletilmiş ve yeniden yapılmıştır.dikdörtgen planlı olan cami mihraba paralel iki neft iki paye ayağı ile dört bölüme ayrılmıştır.mekanlar çapraz tonozlarla örtülmüştür.caminin ana mekanı üzerinde ü kubbe bulunur.ortadaki kubbede tepe pencereleri yer alır.caminin önünde bulunan son cemaat yeri özgün şeklini yitirmiş olup dört bölümden oluşur.caminin kuzeybatı köşesinde yer alan minarenin şerefe ve korkulukları zarif taş işçiliklidir.şerefe altı ise mukarnaslıdır.
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 2846    Eklenme Tarihi : 18 Nisan 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2013 Perşembe