­ KADINANA TÜRBESİ (1.ASİYE SULTAN) | Kültür Portalı

KADINANA TÜRBESİ (1.Asiye Sultan) - Afyonkarahisar

Adres Marulcu Mahallesi Anbar Yolu Merkez/Afyonkarahisar
Parsel 2,60
Yaptıran Sahipata Oğulları
Yapım Tarihi XIII.yy
Vakfiye -
Genel Tanım Anbar yolunun bankalar caddesine bağlayan sol kesimde köşe parsele bitişik parselde olup yol kenarındadır ve doğusu, batısı ile güneyinde bahçeliği vardır. Kare kesitli sekizgen kasnak ve külahlı üst örtülüdür. Kagir bir yapı olup içten ve dıştan sıvalıdır.
Yapılan Onarımlar Son olarak 1940 yılında bir onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Kare kesitli üzerine sekizgen kasnak ve külah oturtularak yapılmış olup içten yuvarlıdır (Kubbelidir). Duvarlar sıralı moloz taş, pencere ve kapı çerçeveleri düzenli kesme taştan yapılmış kagir bir yapıdır. Kapısı doğudadır. Kapı çerçevesi düzgün kesme taştan olup çıkma kenarlıdır. Kenarın bir yanı kırıktır. Çerçeve içinde yuvarlak kemerli giriş açıklığı vardır. Kemer üzerinde iki yatay bölüm vardır. Kuzey ve batıda dörtgen güneyde sivri kemerli üç penceresi vardır. Güney penceresi kesme taştan yapılma sivri kemerli olup kemer içi içerlek yüzeylidir ve aynası dolgu alt kesimi ise dörtgen pencerelidir. Her üç pencerede demir parmaklıklıdır. Yapı içindeki gömüt üç basamaklı olarak yükselmekte ve üzeri bezle örtülmektedir. Sahipata oğulları zamanında Afyon da yaşamış olan Sultan Alaaddin Keykubad III. Ün kızları Melek Peyker, Naime Gevher ve Asiye Sultan üç kadın Kadınanalar olarak bilinmektedir. Bunlar Afyon a su getirmişler, köprüler ve geçitler, ayrıca mezarlık yapmışlardır. Bu türbede yatanın Asiye Sultan olduğu söylenmektedir.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı KKTVKK 2318 05.07.1995-GEEAYK A-2765 14.03.1981
Yayın Dizini Gönçer, Süleyman; Afyon İli Tarihi, İzmir-1971 S.324-Yazıcıoğlu Fikri; Afyonkarahisar Evliyaları ve
Ekler Rapor,Fotoğraf,Harita,Kroki