­ KALE CAMİSİ | Kültür Portalı

Kale Camisi - Mardin

Adı Kale Camisi
Envanter No .
Adres Mardin Kalesi
Vakfiye
Genel Tanım Kale içi evlerin harabeleri dışında, girişin hemen üstüne rastlayan yerdedir. Bu gün sadece kısmen yıkık tromplu kubbe ile örtülü kare mekan ve batısındaki üç bölümlü kısımdan bazı duvarlar ayaktadır.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapının sadece mihrabiyesi ve kısmende olsa güney ve doğu duvarları ayakta kalabilmiştir. Diğer bölümler ise tamamen yıkılmıştır. Yapının güney duvarında bir kemer izi görülmektedir. Yapı harabe haldedir.
Ayrıntılı Tanımı Yapı dıştan üzerindeki yüksek duvarlarla dikkati çekmektedir. Kale içinde ise bugün için etkileyici durumu kalmamıştır. Düzgün kesme taşlarla tüm Mardin yapılarında olduğu gibi dikkatli bir işçilik gösterdiği anlaşılan duvarların büyük kısmı yıkılmış, ayakta kalan kısımlarında dışları çoklukla soyulmuş, iç dolguları kalmıştır. Doğudaki kubbeli kare mekanın kubbeside yer yer çökmüştür. Bugün doğudaki kubbeli mekana girişte basit, söveli bir kapının kalıntısı vardır. Sağ batı kısımda ise sivri kemerli bir açıklıkla üç bölümlü bir mekana geçilmektedir. Güneyindeki iki pencerenin ortasında sivri bir kemerle biten iki kademeli bir mihrap nişi yer almaktadır. Nişin iki yanında başlıkları özenle belirtilmiş iki sütunce bulunur. Bütün niş hafif kaval silmeli dikdörtgen bir çerçeve içine alınmıştır. Mihrap nişindeki kademelenme, mekanı örten kubbeli tromplarından da görülür.Trompların kemer ayakları hafif mukarnas şeklinde yumuşatılmıştır. Kubbenin eteğini ise bir kaval silme dolaşır. Bunların dışında da mihrap sütuncelerinin başlıklarındaki bozulmuş bitki dekorundan başka süsleme yoktur. Batıdaki üç bölümlü mekan; bugün burada içi moloz dolmuş , yan duvarlarındaki kaplamaların sökülmüş, kuze duvarında çapraz tonoz izlerinden başka bir şey bulunmayan bir kapı kalıntısı vardır. Bunun örtü sisteminden de sadece doğudaki çapraz tonozdan bir kısım ve kemerleri ayaktadır. Bu kemer duvarın belirli bir yüksekliğinden sonra başlamakta ve konsol şeklinde iki kademe ile daralmaktadır. SARNIÇ: Caminin kuzeyinde, çarşı girişinin başlangıcında ana kaya oyularak oluşturulmuştur. Ağız genişliği yaklaşık 1 , derinliği ise yaklaşık 3 m. civarındadır.
Tescil Kararı 21.09.1979/A-1933

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1708    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe