­ KALE | Kültür Portalı

Kale - Isparta

Mah. Köy - Mevkii Eski Kasaba
Adres Uluborlu
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü
Yapım Tarihi Bizans - Osmanlı Dönemi - Selçuklu
Vakfiye
Genel Tanım Şehir kurulduğu tepenin batı kısmındadır. Kuzey-güney boyunca uzanır. Üç burç kalmıştır. Ortada giriş kapısı vardır. Kapı kemerlidir. Kapının yıkılmaması için alttan beton destek duvarı yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar Çeşitli devirlerde (Bizans – Selçuklu – Hamitoğulları - Osmanlı).
Ayrıntılı Tanımı Kale büyük yontma taşlardan yapılmıştır. Beyaz kireç taşıdır. Üst kısımlarda moloz taş kullanılmıştır. Kalenin temelinde eski Apollonia kentinin mimari parçaları kullanılmıştır. Bunlar düzensiz yerleştirilmiştir. Kalenin biri büyük, biri küçük iki kapısı vardır. Her iki kapıdaki taşlar sökülmüştür. Kapı yüksekliği 2,5 ve 4 metredir. Kale duvarının kalınlığı 3 metredir. Yüksekliği 6 metre, kuzeydeki birinci burcun yüzü 11 metre, kalınlığı 7.5 metredir. İkinci burç yamuk şeklinde olup, yüzü 4,5 metre, kalınlığı kuzey yüzü 10 metre, güney yüzü 5 metredir. Üçüncü burcun yüzü 11 metre, kalınlığı 6-8 metredir. Büyük kapıdan son burca kadar olan 50 metre kısım yıkılmıştır. Son burç yüksek bir uçurum üzerindedir. Kale duvarında çeşitli antik kitabeler vardır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı İZMİR II NOLU KÜL. VE TAB. VAR. KOR. BÖL. KUR.NUN 07.09.1988 Gün ve 365 Sayılı Kararıyla Tesciline.
Yayın Dizini Said Demirdal Bütünüyle ULUBORLU, İstanbul 1968
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita