­ KALENDER BABA KÜMBETİ | Kültür Portalı

KALENDER BABA KÜMBETİ - Bitlis

Adı KALENDER BABA KÜMBETİ
Mah. Köy - Mevkii BİTLİS-GÜROYMAK
Adres -
Vakfiye -
Genel Tanım Kümbet, kare planlı kaide üzerine silindirik gövdeli altta cenazeliği olan iki katlı bir yapıdır. Külah kısmı taş işlemelerle bezenmiş sivri külah şeklindedir. Ahlat yonu taşından inşa edilmiştir. Batı ve güney cephelerinde mukarnas nişli birer pencere bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı kalender baba kümbeti mezarlık alanı içinde olup vakıflar genel müdürlüğünce kurul kararı doğrultusunda onarılmıştır. Ahlat taşından inşa edilen kümbet iki katlıdır. Alt katında cenazelik kısmı olup bu kısım kare planlıdır. Kare olan alt kaide köşelerde, yukarı doğru köşe pahları ile silindirik gövdelerle birleşmektedir. Kümbetin kapısı kuzey cephesinde olup gövde bölümünde yer almaktadır. Gövdeye çıkışı iki yönden çıkılan taş merdivenle sağlanmaktadır. Kümbetin batı ve güney cephelerinde birer pencere bulunmaktadır. Pencerelerin içi mukarnaslarla süslenmiştir. Gövdenin dış yüzeyindeki etek silmesi işlemeli olup 12 gendir. Bu silmenin üstünden silindirik gövde yükselmektedir. Kümbetin gövde ve cenazelik kısmının iç yüzeyleri de silindiriktir. Gövdenin dışardan üstleri yarım daire ve düğümle kapanan 12 adet çerçeve yer almaktadır. Bu çerçeveler arasında düşey olarak yükselen geometrik desenli süslemeler bulunmaktadır. Sıra gövde üstünde aynı desenli yatay bir bilezik ile çevrilmiştir. Kümbetin çevresinde doğal su kaynağı ve mezarlıkla bir bütünlük oluşturmaktadır.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Tescil Kararı GEEVAYK 23.07.1981 Tarih ve 3017 Sayılı Kararı