­ KANDİL SIRTI ARKEOLOJİK VE DOĞAL SİT ALANI | Kültür Portalı

KANDİL SIRTI ARKEOLOJİK VE DOĞAL SİT ALANI - Sivas

Envanter No --
Harita No İ.37.d2, İ.37.a3
Mah. Köy - Mevkii Kalın Beldesi, Kayaardı
Adres Kalın Beldesi, Kayaardı-YILDIZELİ
Vakfiye
Genel Tanım Sivas ili, Yıldızeli ilçesi, Direkli Bucak merkezine bağlı Kalın Beldesi’nin yaklaşık 1,5 km. kuzeyinde yer alır. Kayardı olarak bilinen mevkide, mum şekilli kayalara dayanılarak Kandil Sırtı olarak adlandırılan traverten doğal tepe uzantısı üzerinde birçok arkeolojik materyaller ve güney-doğu kısmında doğal güzellikler yer almaktadır. Kuzey-güney yönde yaklaşık 2 km. uzunluğunda ve yay şeklinde uzanan Kandil Sırtlarının kuzey uç noktasında Külüğün Tepe olarak adlandırılan ve üzerinde yoğun kaçak kazı çukuru bulunan bir höyük yer almaktadır. Kayalık sırtın orta kesimlerinde yine bir arkeolojik yerleşimin varlığının gösterir yoğun seramik parçaları göze çarpmaktadır. Yine bu kısımlarda kayalığın doğu yüzüne oyulmuş bir kaya mezarı dikkati çekmektedir. Güney uçta da kaya yüzeyine sandık biçiminde oyulmuş mezarlar ve yerleşim izleri görülmektedir. Üzerinde arkeolojik özellikler taşıyan Kandil Sırtlarının orta ve güney-doğu kesimlerinde, demiryolu ile sırtlar arasında akan Kalın Irmağı’nın oluşturduğu küçük çağlayanlar, göçlükler ve sık ağaçlıklar, tabii ve arkeolojik değerlere sahip traverten kayalıklarla doğal güzelliği olan tarihi ve turistik amaçla değerlendirilebilecek bir yapıyı ortaya çıkarmaktadır. Bu alanda açılmış ve halen faaliyette olan bir maden işletmesince arkeolojik alanlar kazınarak, bloklar halinde travertenler kesilmekte doğal ve arkeolojik yapıya zarar verilmektedir.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Sivas ili, Yıldızeli ilçesi, Direkli Bucak merkezine bağlı Kalın Beldesi’nin yaklaşık 1,5 km. kuzeyinde yer alır. Kayardı olarak bilinen mevkide, mum şekilli kayalara dayanılarak Kandil Sırtı olarak adlandırılan traverten doğal tepe uzantısı üzerinde birçok arkeolojik materyaller ve güney-doğu kısmında doğal güzellikler yer almaktadır. Kuzey-güney yönde yaklaşık 2 km. uzunluğunda ve yay şeklinde uzanan Kandil Sırtlarının kuzey uç noktasında Külüğün Tepe olarak adlandırılan ve üzerinde yoğun kaçak kazı çukuru bulunan bir höyük yer almaktadır. Kayalık sırtın orta kesimlerinde yine bir arkeolojik yerleşimin varlığının gösterir yoğun seramik parçaları göze çarpmaktadır. Yine bu kısımlarda kayalığın doğu yüzüne oyulmuş bir kaya mezarı dikkati çekmektedir. Güney uçta da kaya yüzeyine sandık biçiminde oyulmuş mezarlar ve yerleşim izleri görülmektedir. Üzerinde arkeolojik özellikler taşıyan Kandil Sırtlarının orta ve güney-doğu kesimlerinde, demiryolu ile sırtlar arasında akan Kalın Irmağı’nın oluşturduğu küçük çağlayanlar, göçlükler ve sık ağaçlıklar, tabii ve arkeolojik değerlere sahip traverten kayalıklarla doğal güzelliği olan tarihi ve turistik amaçla değerlendirilebilecek bir yapıyı ortaya çıkarmaktadır. Bu alanda açılmış ve halen faaliyette olan bir maden işletmesince arkeolojik alanlar kazınarak, bloklar halinde travertenler kesilmekte doğal ve arkeolojik yapıya zarar verilmektedir.