­ KAPAKLI KÖYÜ CAMİ | Kültür Portalı

KAPAKLI KÖYÜ CAMİ - Çankırı

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kurşunlu İlçe Müftülüğü
Yaptıran Ahmet Bey
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Köşelerde düzgün, diğer yerlerde moloz taş duvarlarla çevrili, kare planlı camide dikkat çeken konu, geleneksel ahşap işçiliğinin güzel örneklerinden birini teşkil eden tavandır. Tavan göbeği sekizgen çerçeveli olup, içinde on altı kollu yıldızdan türeyen geometrik süslemeler vardır.
Yapılan Onarımlar 1943 depreminde yıkılmış, 1947 yılında yenilenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Cami, 1860 yılında Ahmed Bey tarafından yaptırılmış, 1943 depreminde yıkılmış, 1947 yılında yenilenmiştir. Köşelerde düzgün, diğer yerlerde moloz taş duvarlarla çevrili, kare planlı camide dikkat çeken konu, geleneksel ahşap işçiliğinin güzel örneklerinden birini teşkil eden tavandır. Tavan göbeği sekizgen çerçeveli olup, içinde on altı kollu yıldızdan türeyen geometrik süslemeler vardır. Altmış iki adet haşhaş motifiyle kuşatılmış olan çerçevenin köşelerindeki üçgen boşluklarda da sekizer haşhaş motifi yer almaktadır. Minare ise camiden ayrı, kuzeydoğu köşede yer alır. 2.25 x 2.25 m. Boyutlarında kare şekilli kaidenin kuzeye bakan cephesindeki yuvarlak şekilli kapı kemerinin üzerinde kabartma olarak işlenmiş H. 1209 (M.1792) tarihi ile onun altında bir ibrik motifine yer verildiği görülmektedir. Aynen köyün çeşmesinde olduğu gibi verilmiş olan bu motif muhtemelen bir usta işaretidir. Kaidenin köşeleri düzgün, diğer yerleri ise moloz taştan örülmüştür. Papuç, bir sıra taştan sonra soğan şekilli ve şişkin daire motifindedir. Onun üzerindeki iki taş sırasından sonra dışarıya taşkın silindirik şekilli bir bilezik mevcuttur. Gövde, üst üste dizilmiş on altı taş sırasından meydana gelmektedir. Silindirik gövdede taş korkuluklu tek şerefe vardır. Silindirik şekilli petekte dikdörtgen biçiminde küçük bir şerefe kapısı açılmıştır. On dört taş sırasından sonra yer alan bir taş bilezikle külaha geçilmektedir. Üzerinde de pirinç alem yükselmektedir. İçerisinde helezonik şekilli olarak yükselen merdiven kırk basamaklıdır.
Tescil Kararı 04.12.1998 - 6063

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3077    Eklenme Tarihi : 26 Kasım 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 26 Kasım 2014 Çarşamba