­ KAPILI KAYA | Kültür Portalı

Kapılı Kaya - Çorum

Adı Kapılı Kaya
Mah. Köy - Mevkii Gözübüyük Köyü– Kırkdilim Mevkii
Adres Çorum – Merkez
Vakfiye
Genel Tanım Çorum İli’nin 27 km. kuzeyinde, Çorum-Osmancık yolunun Kırkdilim Mevkiinde yolun sağında yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Oldukça sarp, kayalık ve akarsu tarafından yarılmış derin vadilerin oluşturduğu engebeli bir arazi üzerinde kuzeye doğru uzanan bir kaya bloğunun kuzeybatı köşesinde yer almaktadır. Helenistik Döneme tarihlenir. (M.Ö. II yy.) Komutan İkezios’a aittir. Halk arasında Kapılıkaya olarak bilinmektedir. Dere seviyesinden 65 metre yükseklikteki Kaya mezarının yamuk biçimli bir podyum zemini vardır. Bu podyumdan 8 basamaklı bir merdivenle ikinci platforma geçilmekte ve 12 basamaklı diğer merdivenden sonra mezar önündeki podyuma ulaşılmaktadır. Mezarın ön yüzü tıraşlanarak düzeltilmiş ve silme konturlu kapı aynası üzerinde kitabelik ve üzerinde İKESİOS yazısı vardır. Giriş kapısının solunda aşı boyası ile sonradan yapılmış haç motifi bulunur. Mezar odası kare planlı olup, girişe göre sağ ve sol kenarlarda niş şeklinde ölü sekileri yer almaktadır.