­ KARACAHİSAR KALESİ | Kültür Portalı

Karacahisar Kalesi - Isparta

Harita No M25-A2
Mah. Köy - Mevkii Pembeli Köyü
Adres Pembeli Köyü, Yassıardıç Sırtı Atabey / ISPARTA
Kültür Dönemi Doğu Roma
Vakfiye -
Genel Tanım Atabey İlçesi, Pembeli Köyünün 750 m. kuzeyinde, Yassıardıç Sırtı Tepesinin üzerindedir. Tepenin zirvesinin kuzeye bakan yüzüne yapılan kale, oldukça küçük bir alanı kapsar. Surların çevrelediği alanda herhangi bir yerleşim izine rastlanmamıştır. Savunma amaçlı yapıldığı düşünülmektedir. Kalenin bulunduğu noktadan Pembeli Köyü ve etrafındaki tüm düz arazi görünmektedir.
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yassıardıç Sırtı Tepe zirvesinin kuzeye bakan yüzünde, oldukça küçük bir alanı çevreleyen duvarların, bir kale yapısına ait olduğu görülmüştür. Yaklaşık 3,20 m. eninde, kenarları iri moloz taş, ortası yığma moloz talaşlarla yapılmış temel seviyesinde büyük bir kısmı izlenebilen surların çevrelediği alanda herhangi bir yerleşim izine rastlanmamıştır. savunma amaçlı yapıldığı düşünülmektedir. Kalenin bulunduğu noktadan Pembeli Köyü ve etrafındaki araziler kuş bakışı görünmektedir. Kabaca yarım ay planlı kalenin kuzey köşesi; vadiye eğitimi artmış küçük bir uçurum gibidir. Yerel moloz taşlardan inşa edilen duvarların köşelerine iri ve şekilli taşlar konulmuştur. Kale inşa edilirken tepenin doğal kaya oluşumları da kullanılmış, duvarlar herhangi bir geometrik şekle sadık kalınmadan bu kaya oluşumlarının üzerine denk gelecek şekilde esnetilmiştir. Görülen az miktarda ki seramik parçaları Geç Roma-Bizans Dönemine aittir
Orjinal Kullanım Kale
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 14.08.2013 Tarih 1891 sayılı karar ekidir.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1525    Eklenme Tarihi : 04 Eylül 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 27 Eylül 2018 Perşembe