­ KARAGÖZ VE HACIVAT ANITI | Kültür Portalı

Karagöz ve Hacıvat Anıtı - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Çekirge Mahallesi
Adres Çekirge Mahallesi Çekirge Caddesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Osmangazi Belediyesi
Yapan Heykeltraş Gönül Akıncı
Vakfiye -
Genel Tanım Bursa Merkez Osmangazi ilçesi, Çekirge Semti'nde Çekirge caddesinin kuzeyindeki park içinde simge anıt. Bursa’nın geleneksel gölge oyununun iki baş kişisi Karagöz'le Hacivat'ı simgeleyen anıttır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bursa Merkez Osmangazi ilçesi, Çekirge Semti'nde Çekirge caddesinin kuzeyindeki park içinde simge anıt. Bursa’nın geleneksel gölge oyununun iki baş kişisi Karagöz'le Hacivat'ı simgeleyen anıt. Bulunduğu yerde 1960'lı yıllarda basit figürlerin yer aldığı bir pano bulunmakta idi. 1981'de Belediye siparişi üzerine, 1982'de sanatçı Gönül Akıncı tarafından seramik olarak yeniden düzenlenmiştir. Halk arasında yaygın bir inanış, Karagöz'ün, Hacivat'la bir zamanlar birlikte yaşamış gerçek kişiler olduğu yönündedir. Karagöz: Evliya Çelebi, onun Selçuklular zamanında Bizans Tekfuru Konstantin'in seyisi olan Kırk kilisesi (Kırklareli) kıptı (Çingene) olduğunu yazar. Orhaneli yöresinde ise yaygınlık kazanan başka bir söylentiye göre Osmanlı Devleti'nin, Karakeçili aşiretlerinden Kara Oğuz adında bir köylü olduğu söylenir. Hacivat: Orhan Gazi ve Yıldırım Bayezıt döneminde Bursa’da yaşamış; Orhan Cami’sinin ya da Ulu Cami’nin inşaatında çalışmıştır. Mimar, işçi, ırgat başı veya aktar olduğu söylenir. Evliya Çelebi’de, Selçuklular döneminde yaşamış Efeli oğlu Hacı Evhat diye bilinen kişi olduğu kayıtlıdır.
Orjinal Kullanım Anıt
Bugünkü Kullanımı Anıt
Önerilen Kullanım Anıt
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4159    Eklenme Tarihi : 02 Mayıs 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 04 Eylül 2014 Perşembe