­ KARAHAN CAMİİ | Kültür Portalı

KARAHAN CAMİİ - Malatya

Adres Battalgazi
Pafta L40-B1
Yaptıran Malatya Miralayı Hüsrev Beg
Yapım Tarihi H. 990 (M. 1583)
Vakfiye
Genel Tanım Battalgazi İlçesi Roma surunun dışında, şimdiki Karahan Mahallesinde bulunmaktadır. 14 x 16 m. boyutunda plan üzerine inşa edilmiştir.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 19.10.2007 tarih ve 642 sayılı Koruma Kurulu kararına istinaden bakımı gerçekleştirilmiştir. 2011 yılından itibaren Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından başlanan restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Cami orijinal şeklini yitirmiştir. Duvarları tamamen yeni sıva ile sıvanarak kapatılmıştır. Portal üzerinde yer alan kitabe de sonradan siyah boya ile boyanarak asıl özelliğini yitirmiştir. Caminin son cemaat kısmı trompların üzerine oturan bir kubbe ile kapatılmıştır. Küçük olan avlu revaklarla çevrilmiştir. Tek şerefeli minare sonradan tamir görmüştür. Minare tuğla işçiliği ile yapılmıştır. Kitabelerin en eski tarihli olanı portal üzerinde yer alan 1583 tarihli olanıdır. Minare kaidesinde bulunan kitabede camiin 1587 tarihinde imar edildiği yazılıdır. Caminin içerisinde 1898 tarihli onarım kitabesi yer alır. Yine bir adet H. 1329 tarihli sancak bulunmaktadır.
Tescil Kararı 11.06.1977/A-610

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2550    Eklenme Tarihi : 04 Aralık 2015 Cuma    Güncellenme Tarihi : 31 Aralık 2015 Perşembe